Ignite is een knappe prestatie vol flow en explosiviteit

De knappe dansvoorstelling Ignite gaat over vijf krachtige persoonlijkheden en hun energie. Mooi zijn de scherpe overgangen van flow en vertraging naar explosiviteit en snelheid.

null Beeld Studio Breed
Beeld Studio Breed

In Ignite, een productie van ISH, spreekt de Hindoestaans-Surinaamse choreograaf Shailesh Bahoran, die de laatste jaren meerdere kansen kreeg als nieuwe maker, met een eigen taal, een mengelmoes van moderne dans, hiphop, maar ook invloeden uit de Indiase dans gebruikt.

Vijf mannen - de krachtige persoonlijkheden Roche Apinsa, Virgil Dey, Remses Rafaela, Wesley Rommy en Eddy Vidal - vertellen zijn behoorlijk abstracte verhaal. Licht is het kader - en de rode draad. Lampen aan de zijkanten en achterkant onttrekken de lichamen langzaam aan het duister - eerst een gezicht, dan een hand waar minimale schokjes doorheen schieten - en doen het podium gaandeweg ontvlammen ('ignite'): van blauw naar oranje naar felrood.

Ignite

Dans.
Door ISH.
Choreografie: Shailesh Bahoran. Licht: Mike den Ottolander. Muziek: Rick Ronner.

1/10, De Meervaart, Amsterdam. Tournee.

In dit universum, met vloeiende en ritmische, dreigende en geruststellende klanken (gitaar, krekels!), gaat het eigenlijk gewoon over de vijf mannen. Over hun energie. Aanwezig in ieder van hen, maar ook in reactie op elkaar.

Er is veel eenheid en saamhorigheid, met unisono variaties voor allemaal (glijdend op knieën, balancerend op schouderkoppen) en duo's die samen één lichaam vormen met hoekige armen en golvende handen. Maar er is ook felheid, in vechtsportachtige bewegingen, en er is individualiteit, met solo's onvervalste breakdance (fijn zo'n hand spin).

Mooi zijn de scherpe overgangen van flow en vertraging naar explosiviteit en snelheid. Zelfs een vleugje spiritualiteit waait over, met licht van boven en een goeroe tussen de anderen als opengevouwen bloembladeren.

In Ignite laten de dansers met hun energie ook een spoor in jouw energie achter. Knappe prestatie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden