IG Metall voert stakingsdruk op en wil weer praten

De Duitse metaalvakbond IG Metall heeft dinsdag laten weten bereid te zijn met de werkgevers te praten. Tegelijkertijd kondigde de bond aan dat de vrijdag begonnen staking in Beieren wordt uitgebreid....

DPA, Reuter

MÜNCHEN

Nog eens elf elektro- en metaalbedrijven met elfduizend werknemers gaan vanaf vandaag plat. Het aantal getroffen bedrijven komt daarmee op 33, die bij elkaar 35 duizend werknemers in dienst hebben. Met de acties probeert IG Metall een loonsverhoging van 6 procent af te dwingen.

Vakbondsbestuurder Werner Neugebauer voegde aan de mededeling toe dat hij donderdag telefonisch contact zoekt met de werkgevers, die zich dan buigen over eventuele maatregelen tegen de staking of alsnog met een loonvoorstel komen. Hij wil ze polsen over een 'vreedzame' oplossing van het conflict. IG Metall dreigt met verharding van de acties vanaf volgende week als een loonaanbod uitblijft.

Hans-Joachim Gottschol van de in Gesamtmetall verenigde werkgevers toonde zich tot nu toe weinig inschikkelijk. Hij wil wel praten over meer loon, maar vindt dat de bijna 3 procent extra kosten als gevolg van de al eerder afgesproken werktijdverkorting van 36 naar 35 uur per 1 oktober van dit jaar moet worden goedgemaakt.

Walter Riester, plaatsvervangend voorzitter van IG Metall, verklaarde dat het verwachte signaal van de werkgevers niet onvoorwaardelijk een percentage moet zijn. Tot nu toe heeft de bond hervatting van de besprekingen steeds laten afhangen van een duidelijk omschreven loonaanbod van de werkgevers. 'De tegenpartij zal wel zonder eisen voor compensatie de onderhandelingen ingaan', aldus Riester.

Topman Carlhans Damm van AEG Hausgeräte, fabrikant van huishoudelijke apparaten, zit duidelijk op een andere lijn. Hij riep zijn collega's dinsdag op met een loonaanbod te komen en de invoering van de 35-urige werkweek niet uit te stellen. Afspraak is afspraak, aldus Damm. Hij denkt aan een loonsverhoging die niet boven het huidige inflatiepeil van 2,3 procent uitgaat.

Damm sluit niet uit dat de meeste werkgevers zullen stemmen voor het platleggen van bedrijven via uitsluitingen. Volgens Damm komt dat neer op een oorlogsverklaring. Hij zei ook nog dat AEG zwaar is gedupeerd door de staking, omdat een op de vier stakers in Beieren voor het concern werkt.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden