IG Metall stuurt aan op grote staking in Duitsland

De Duitse vakbond IG Metall gaat zijn leden raadplegen over een staking in de metaalsector. Daartoe heeft het bestuur van de vakbond zondag tijdens een speciale zitting in Frankfurt besloten....

DPA; BLOOMBERG; AP

DPA, Bloomberg, AP

FRANKFURT

Als de grote staking - die in maart zou beginnen - doorgaat, kan die de productie bij DaimlerChrysler drukken en de economische groei in Duitsland in gevaar brengen.

De vakbond telt in totaal 2,7 miljoen leden. Voorlopig gaat het alleen om een stemming onder de 498 duizend vakbondsleden in de zuidelijke deelstaat Baden-Württemberg. Daar zitten enkele autofabrikanten en hun toeleveranciers plus zo'n tweeduizend metaalbedrijven. Een kwart van de werknemers in de Duitse metaal komt uit Baden-Württemberg.

De metaalvakbond en de werkgevers onderhandelen al enige tijd over meer loon, maar de besprekingen hebben tot nu toe niets opgeleverd. Vakbondsvoorzitter Klaus Zwickel zei zondag dat IG Metall het overleg in alle districten voor mislukt heeft verklaard.

De ledenraadpleging vindt op 22 februari plaats. IG Metall wil 6,5 procent meer loon voor zijn leden. De werkgevers hanteren 2,3 procent plus een eenmalige betaling die afhankelijk is van de resultaten van het bedrijf van 0,5 procent als laatste bod. Waarschuwingsstakingen hebben niets opgeleverd. Zwickel stelt dat 'iedereen die 2,8 procent biedt, een arbeidsconflict uitlokt'.

In feite wordt de oproep al gezien als een besluit om een staking in Baden-Württemberg door te laten gaan. Toch wil Zwickel nog proberen het conflict bij te leggen. Op voorstel van de werkgevers, is IG Metall bereid een bemiddelaar aan te wijzen. De bond denkt daarbij aan Hans-Jochen Vogel, oud-voorzitter van de SPD. Volgens Zwickel is bemiddeling de laatste uitweg.

De afgelopen twee weken kwam het in heel Duitsland al tot waarschuwingsstakingen in de metaal, waarmee de vakbond de werkgevers onder druk wilde zetten de looneis te accepteren.

Als de staking in maart doorgaat is het de eerste die IG Metall organiseert sinds 1995, toen dertigduizend werknemers in Beieren twee weken hun fabrieken plat legden en uiteindelijk hun zin kregen: 3,6 procent loonsverhoging. De eisen die IG Metall nu stelt, zijn de hoogste sinds 1991.

Mogelijk slaat het stakingsvirus over op andere vakbonden. Dat zou de kosten van de bedrijven kunnen opjagen, terwijl Duitsland toch al een van de duurste landen van de wereld is.

Als de staking van IG Metall zich uitbreidt over andere deelstaten dan Baden-Württemberg, zou die ook Siemens kunnen treffen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden