'IFOR moet alerter zijn op oorlogsmisdadigers'

Alle internationale organisaties in Bosnië-Herzegowina - ook de implementatiemacht van de NAVO, de IFOR - zouden alerter moeten zijn in het oppakken van de Bosnische Serviërs, die door het Internationale Tribunaal voor ex-Joegoslavië van oorlogsmisdrijven worden beschuldigd....

JOS KLAASSEN

Van onze correspondent

Jos Klaassen

BRUSSEL

Europees Commmissaris Hans van den Broek vindt het 'zorgwekkend' dat er contacten zijn geweest met gezochte oorlogsmisdadigers zonder dat iemand op het idee is gekomen hen te arresteren.

Van den Broek: 'IFOR blijkt niet geïnformeerd te zijn over wat zij wel en niet mag, terwijl in de Dayton-akkoorden is afgesproken dat alle organisaties in Bosnië-Herzegowina hun medewerking zouden verlenen om de gezochte oorlogsmisdadigers op te pakken.'

De Euro-commissaris zei dit na een ontmoeting met de Europese administrateur van Mostar, de Duitse sociaal-democraat Hans Koschnik. Hij wil de kwestie eind januari voorleggen aan de Ministerraad van de Europese Unie en de ministers 'gevoelig maken' om concrete maatregelen te nemen.

Daarvoor moet volgens hem in Bosnië-Herzegowina actief informatie worden verspreid over de misdadigers naar wie het Joegoslavië-tribunaal op zoek is. Tot nu toe zoekt de openbare aanklager van het tribunaal Richard Goldstone 52 verdachten. Goldstone bezoekt vandaag de NAVO en de Europese Commissie.

Hans Koschnik bleek donderdag zeer pessimistisch over de ontwikkelingen in Mostar waar de Kroaten de Moslims 'in een getto' blijven isoleren. Koschnik vertelde na zijn ontmoeting met Van den Broek dat IFOR ook zou moeten ingrijpen als er weer een militair conflict uitbreekt tussen de Moslims en de Kroaten.

In het akkoord van Dayton is daarover niets afgesproken. Koschnik: 'Maar als het om een militair conflict gaat, moet IFOR militair tussenbeide komen. Dat kun je niet overlaten aan een politiemacht. Die is daar niet voor getraind.' Koschnik heeft dit donderdag ook laten weten aan secretaris-generaal Javier Solana van de NAVO.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden