IFOR-macht wil arrestatiebevel niet uitvoeren

De NAVO blijft er bij dat de soldaten van de implementatiemacht (IFOR) in Bosnië die onder haar leiding staat geen jacht moeten maken op Karadzic en Mladic....

AFP; AP

AFP,AP

BRUSSEL/PALE/DEN HAAG

Een woordvoerder van de NAVO in Brussel zei: 'Zien de troepen hen, dan worden ze opgepakt. Maar we gaan hen niet achterna zitten.' Het arrestatiebevel, donderdag uitgevaardigd door het Joegoslavië Tribunaal, houdt in dat alle lidstaten van de VN verplicht zijn de twee te arresteren zodra ze zich buiten hun eigen gebied begeven.

De voorzitter van het Joegoslavië-tribunaal sluit de mogelijkheid om de twee bij verstek te berechten niet uit.

De internationale troepenmacht van 60 duizend man in Bosnië heeft dit bevel overigens niet nodig om tot arrestatie van de twee verdachten over te gaan. Juridisch zijn daar geen belemmeringen voor. In het vredesakkoord hebben alle ondertekenaars (Bosnië, Kroatië, Joegoslavië en de Verenigde Staten) zich verplicht medewerking te verlenen aan het Tribunaal en aangeklaagde oorlogsmisdadigers uit te leveren aan het tribunaal.

IFOR heeft de bevoegdheid om deze categorie personen (tot nog toe 75) te arresteren. Maar IFOR wil niet handelen zonder uitdrukkelijke opdracht van de NAVO of de Verenigde Staten. Frankrijk drong gisteren aan op snelle arrestatie van Karadzic en Mladic.

De Bosnische Serviërs reageerden gisteren met een dreigement. Ze zullen breken met de vredesakkoorden van Dayton als de internationale gemeenschap 'geen einde maakt aan de willekeur van de pseudo-rechters' van het Joegoslavië-tribunaal in Den Haag, zei 'minister van Buitenlandse Zaken' Buha van de Republika Srpska.

De Bosnisch-Servische premier Gojko Klickovic daagde het tribunaal uit: 'Als iemand een persoon wil arresteren en dat ook denkt te kunnen, laat hij het proberen en hij zal hetzelfde antwoord krijgen als nog onlangs in Han Pijesak'.

In Han Pijesak is het hoofdkwartier van generaal Mladic gevestigd. Toen Amerikaanse IFOR-soldaten er onlangs een controle wilden uitvoeren stroomden honderden Serviërs toe om te beletten dat Mladic zou worden aangehouden.

Rechter Antonio Sassese, de voorzitter van het Joegoslavië-tribunaal, zei gisteren dat het tribunaal nog steeds overweegt om verdachten van oorlogsmisdaden 'in absentia' te berechten. In de regels komt een dergelijke mogelijkheid niet voor, maar volgens Cassese kunnen die veranderd worden. 'Een internationale rechtbank moet geen veto-recht geven aan een beschuldigde', aldus de Italiaanse rechter.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden