IFFR: Wat moet u nog gaan zien? Zes tips

In de rij staan wil meer dan eens helpen. En voor veel films zijn nog gewoon kaarten te koop via internet. Zes tips van Volkskrantrecensenten Bor Beekman, Floortje Smit, Kevin Toma en Pauline Kleijer voor de resterende dagen van het International Film Festival Rotterdam.

Redactie

Play (Ruben Ostlund) Mag ik je telefoon zien? Die heb je gestolen van mijn broer. Kom maar mee, dan praten we het uit - zie daar de rooftechniek van een clubje jongens van Afrikaanse origine. Met hun uitgekookte valstrik lokken en intimideren ze jongere (en blankere) slachtoffers almaar verder van huis. Filmer Ostlund speelt een al even slim spel met de verontwaardiging en moraal van zijn (blanke) arthouse-publiek. (Bor Beekman: ****)

L'estate di Giacomo (Alessandro Comodin) De slechthorende Giacomo en zijn hartsvriendin Stefania zitten helemaal in hun eigen wereldje terwijl ze samen een lome vakantie doorbrengen. De tieners zwemmen wat, maken een wandelingetje en flirten voorzichtig met elkaar, zonder dat de precieze aard van hun band ooit duidelijk wordt. Prachtige film, die in alle eenvoud een heerlijke heimwee naar voorbije zomers en lang verloren jeugdliefdes oproept. (Kevin Toma: *****)

A Dangerous Method
(David Cronenberg) Een seksueel gefrustreerde Keira Knightley die geregisseerd wordt door David Cronenberg: zoiets doet een pikantere film vermoeden dan deze, over de driehoeksverhouding tussen Freud, Jung en patiënte Sabina Spielrein. Maar dat maakt de ideeën over lichaam en geest niet minder interessant, zeker niet als acteurs Viggo Mortensen en Michael Fassbender er over steggelen. (Floortje Smit: ****)

Four Suns
(Bohdan Sláma) Alweer een melancholiek en liefdevol meesterwerkje van de Tsjechische regisseur van A Country Teacher en Something like Happiness. Jára, voor de zoveelste keer ontslagen, worstelt met zijn ontsporende tienerzoon en haperende huwelijk. Misschien brengt zijn vriend Karel raad - maar diens spirituele gaven lijken niet helemaal toereikend. Of toch wel? (Pauline Kleijer: ****)

L'ultimo terrestre (Gian Alfonso Pacinotti) Over een week landen de buitenaardse wezens, maar de aardbewoners hebben het veel te druk met zichzelf om zich daar om te bekommeren. Dit sf-achtige debuut van striptekenaar Gian Alfonso Pacinotti is deels sociaal commentaar, deels liefdesverhaal. Een leuke mengeling van absurdisme en sentiment, al vliegt het scenario soms uit de bocht. (Floortje Smit: ***)

Stateless Things (Kim Kyung-Mook) De uit Noord-Korea gevluchte, illegale immigrant Joon scharrelt in Seoul een bestaan bij elkaar als pompbediende, terwijl de minderjarige Hyun zich vrijwillig in een appartement laat opsluiten door zijn veel oudere minnaar. Regisseur Kim mengt hun schemerige levens tot een bijzondere, donker-romantische en mooi ongrijpbare vertelling, waarin ze bijna letterlijk elkaars spiegelbeeld worden. (Kevin Toma: ****)

Four Suns. Beeld
Four Suns.
null Beeld
L'estate di Giacomo Beeld
L'estate di Giacomo
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden