Iets meer tranen en Safari-likeur in RTL's versie van Heel Holland Bakt

In 'Heel Holland Bakt' wordt nu ook nagekeuveld over de zoete zondag. RTL 4 lift mee op het succes met bruidstaarten.

null Beeld RV
Beeld RV

Bij de aftrap van een nieuw seizoen Heel Holland Bakt, twee zondagen geleden, richtte invalpresentator André van Duin zich nederig tot de argelozen onder de kijkers. 'U zal wel denken, wat krijgen we nou weer. U verwacht het vriendelijke gezicht van die altijd gezellige Martine Bijl, kom ik ineens in beeld. Geloof me, ik had het ook graag anders gezien, maar het is nu eenmaal zo. U zult het dit seizoen met mij moeten doen. Iemand moet het doen.'

Het soft-ironische toontje van zijn goede vriendin, herstellende van een hersenbloeding, wordt heus gemist in de broeierige partytent. Maar aan André van Duin in de niet al te schijtlollige rol van André van Duin heeft Omroep MAX een goeie. In de behaaglijke bakbiotoop zijn nog steeds alle ingrediënten voorradig voor een nazomerhit; 2,5 miljoen mensen zagen gevulde cakes rijzen dan wel instorten en duizendlaagjesdromen van bladerdeeg uiteenspatten.

Nieuw is dit jaar een nabeschouwing op woensdagavond, net als de prettige wedstrijd zelf gemodelleerd naar Brits voorbeeld. Aan de overzijde van de Noordzee heet het buurtprogramma An extra slice, hier is 'de kers op de taart voor HHB-fans' Smaakt naar meer gedoopt. 'Wat ze bij het voetballen kunnen, dat kunnen wij ook natuurlijk hè', zei Van Duin in de openingsaflevering. Feit: naar HHB kijken meer mensen dan naar Studio Sport.

Met een panel keuvelt Van Duin gezellig na over de zoete zondag die achter ons ligt. Voor de editie van gisteren waren banketbakker Cees Holtkamp, Jelle de Jong ('De acteur die zijn bed uit komt voor een heel goeie tompouce!') en Roué Verveer ('De komiek die al heel wat bladerdeeg achter de kiezen heeft!') naar de met fans gevulde studio gekomen. 'Cees, wat is jouw meest bijzondere ervaring met bladerdeeg?'

Thuisbakkers en publiek mochten hun trots of misbaksel laten zien, denk billenkoekjes uit Geldrop, denk een lievelingsknuffeltaart uit Franeker, en er waren bloopers om toe te lachen. Tot slot kwam de van het weekend geëlimineerde publiekslieveling Hidde langs voor eerherstel qua borrelhapjes en om de personality-cake-van-de-week in ontvangst te nemen.

Voor wie na een 'Niet gaar!'-compilatie nog niet aan zijn taartentax zit, is er een programma waarmee RTL 4 elke donderdag op de HHB-hype probeert mee te liften. In Ja, ik wil... een taart moeten drie teams onder toeziend oog van John Williams een bruidstaart in elkaar knallen, waarna een bruidspaar van dienst de lekkerste, mooiste creatie kiest om aan zijn gasten te serveren.

In de rommelige RTL-keuken heeft niet iedere haastbakker zijn eigen shockvriezer, een simpele truc om de sfeer te verpesten. Het is allemaal minder pastel dan HHB, er vloeien meer tranen om overleden familieleden en er gaat meer Safari-likeur in het gebak; een bijsmaak waar je maar net van moet houden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden