Ierse vicepremier (Labour) stapt op verlies in Europa

De Ierse vicepremier en minister van buitenlandse zaken Eamon Gilmore heeft vandaag bekendgemaakt op te stappen als leider van de Labour-partij. Aanleiding zijn de slechte resultaten van zijn partij bij de Europese Parlementsverkiezingen en de lokale verkiezingen. Gilmore zei liever te vertrekken dan een vertrouwensstemming binnen Labour af te wachten.

De Ierse vicepremier Eamon Gilmore ontmoet de Britse koningin Elizabeth. Beeld AFP
De Ierse vicepremier Eamon Gilmore ontmoet de Britse koningin Elizabeth.Beeld AFP

Labour verloor zijn twee zetels in het Europees Parlement en won 51 zetels in gemeenteraden tegen 132 bij de verkiezingen in 2009. De partij vormt een regeringscoalitie met de conservatieve partij Fine Gael van premier Enda Kenny. Ook Fine Gael verloor, maar minder dan Labour.

De kiezers hebben de twee partijen gestraft voor onder meer de zware bezuinigingen die de Ierse regering moest doorvoeren om in november 2010 een steunprogramma van de Europese Unie en het Internationaal Monetair Fonds te krijgen. Het ging om een bedrag van 85 miljard euro, dat het land nodig had doordat de vastgoed- en bankensector in grote nood was geraakt.

Labour moet nu een nieuwe leider kiezen. Tot die tijd blijft Gilmore aan. De Irish Times tekende uit de mond van Gilmore op dat Labour 'moet luisteren, moet kijken en moet handelen' na het grote verlies bij de Europese verkiezingen. Dat kan volgens Gilmore het beste worden gedaan 'onder nieuw leiderschap'.

Economische crisis
De Ierse premier Enda Kenny bedankte Gilmore voor zijn werk en noemde de beslissingen die hij en de Labour-partij hebben genomen om Ierland uit de economische crisis te krijgen moedig. Gilmore op zijn beurt zei dat het een eer en een privilege is geweest om in 2011, toen de economische crisis zich met volle kracht aandiende, met Labour zitting te kunnen nemen in de regering.

Gilmore: 'Ik geloof nog altijd dat het een goede beslissing is geweest en ik ben trots op de vooruitgang die we hebben geboekt (...). Maar het was een koers die een groot politiek risico met zich meebracht. Labour heeft daar bij de Europese en de lokale verkiezingen de prijs moeten betalen. Ik betreur ten zeerste dat we goede volksvertegenwoordigers verliezen en dat de Labour-kandidaten afgelopen vrijdag hebben verloren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden