Ierse rente iets omlaag, maar 'situatie blijft zeer ernstig'

AMSTERDAM De Ierse regering kon vrijdag even ademhalen. Nadat het rendement op Ierse staatsleningen deze week zo snel steeg dat iedereen rekening hield met een bankroet van het land, liep het gisteren met 0,8 procentpunt terug tot 8,1 procent.

Peter de Waard

Aanleiding was een geruststellende verklaring van de leiders van de eurolanden die voor de G20-top in Seoul bijeen waren. Zij benadrukten nog een keer dat de huidige obligatiehouders van eurolanden geen extra risico lopen als het huidige tijdelijke noodfonds van 880 miljard euro in 2014 wordt omgezet in een permanent fonds. In dit Duitse voorstel voor oprichting van dit permanente fonds wordt gezegd dat ook de private partijen een deel van het risico moeten dragen, maar daaronder vallen alleen nieuwe obligatiehouders.


Economen waarschuwden echter dat de situatie voor Ierland nog altijd buitengewoon ernstig is. Er gingen vrijdag geruchten dat Ierland nu al met het door het IMF en EU gecreëerde noodfonds zou onderhandelen over een lening van 80 miljard euro. Maar de Ierse minister voor Financiën Brian Lenihan ontkende dit. Ierland kan tot de zomer van 2011 zijn verplichtingen nakomen.


Lenihan zei de tekst die de EU-landen tijdens de G20 in Seoel hebben gepubliceerd, te verwelkomen. Volgens hem spreekt er vertrouwen uit in de Ierse begrotingsaanpak.


Op de financiële markten is men er minder gerust op. Veel analisten zeggen dat de daling van het rendement op Ierse staatsobligaties niet zo veel zegt, omdat de markt illiquide is: er vindt nauwelijks handel in plaats. Daarnaast zou mogelijk ook de Europese Centrale Bank (ECB) actief zijn geweest met het opkopen van Iers staatspapier waardoor de vraag is verruimd en het rendement is gedaald.


Ook het rendement op Portugees staatspapier, dat deze week voor het eerst boven de 7 procent kwam, daalde vrijdag met dertig basispunten of 0,3 procentpunt. Ook dat zou te maken kunnen hebben met ingrijpen van de ECB.


Voorzitter José Manuel Barroso van de Europese Commissie zei donderdag dat de EU Ierland zal helpen als dat nodig is. Volgende week komen de EU-ministers van Financiën in Brussel bijeen voor een reguliere ontmoeting.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden