Ierse regering wil 6 miljard euro bezuinigen

LONDEN - De Ierse regering heeft dinsdagavond de eerste horde genomen om haar veelbesproken begroting door het parlement te loodsen. Het pakket bezuinigingen is een voorwaarde voor de miljarden aan internationale hulp die Ierland ontvangt.

Brian Lenihan. EPA

De hardste begroting uit de Ierse geschiedenis zal voor alle 4,5 miljoen inwoners 'een traumatische en verontrustende periode' inluiden, zei Brian Lenihan, minister van Financiën. 'Maar er is geen alternatief. Het land moet zijn zelfvertrouwen terugkrijgen en nu doelgericht verder gaan.'

Het komende jaar gaat Lenihan 6 miljard euro bezuinigen. Uitgesplitst komt dit neer op het in één klap wegsnijden van 9 procent van de overheidsuitgaven, gecombineerd met het verhogen van de belastingen met 5 procent.

Het leed is daarmee nog niet geleden. In de drie jaar daarna volgen nieuwe miljardeningrepen, zij het in een lager tempo.

Alcoholaccijns niet omhoog
Goed nieuws bevatte het pakket amper, of het moet zijn dat de accijns op de 'old reliables' van de Ieren, alcohol en tabak, niet verder wordt verhoogd. Ook aan de subsidie voor elektrische en hybride auto's wordt niet getornd. De vliegtaks daalt.

Maar de cijferregen bevatte vooral tegenvallers. Zo zien reeds gepensioneerde ambtenaren hun pensioen dit jaar gemiddeld 4 procent dalen. Eenzelfde percentage wordt weggehaald bij de sociale zekerheid, waarbij de AOW wordt ontzien.

Huishoudens zonder kinderen die 25 duizend euro verdienen, zien hun netto-inkomen bijna 3 procent dalen. Nieuwe ambtenaren gaan 10 procent minder verdienen dan de huidige generatie.

Nationaal herstelplan
De begroting is de eerste stap van een nationaal herstelplan, waardoor het begrotingstekort over vier jaar moet zijn teruggebracht tot 3 procent van het bruto binnenlands product (bbp). Het tekort piekt dit jaar op zo'n 32 procent, vanwege een eenmalige injectie in 's lands noodlijdende banken.

Als deze kosten niet worden meegeteld, kampt Ierland nu met een gat van bijna 20 miljard euro tussen inkomsten en uitgaven, oftewel bijna 12 procent van het bbp.

Lenihan probeerde de Ieren moed in te praten; volgens hem gaat het met de economie weer bergopwaarts. De lonen en andere kosten zijn de afgelopen twee jaar gedaald, waardoor de Ierse concurrentiepositie is verbeterd.

Salaris
De uiterst impopulaire regering probeert zelf het goede voorbeeld te geven bij de ingrepen. Premier Cowen levert nog eens 14 duizend euro salaris in, waarmee hij in totaal 90 duizend euro minder verdient dan een paar jaar geleden. In de Ierse publieke sector mag niemand voortaan meer verdienen dan 250 duizend euro.

Lehihan en Cowen werden echter weggehoond door de oppositie. 'Dit is een marionettenkabinet van het IMF en de EU', zei Michael Noonan van de partij Fine Gael. 'Ze hebben de economie om zeep geholpen, ons zelfvertrouwen vernietigd, 450 duizend mensen werkloos gemaakt en dwingen nu honderdduizend van onze kinderen te emigreren.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.