nieuws

Ierse premier waarschuwt voor terugval naar gewelddadige ‘Troubles’

Noord-Ierland mag onder geen beding afglijden naar geweld, zei de Ierse premier Micheal Martin zaterdag in een toespraak. Het is al dagen onrustig in dit deel van het Verenigd Koninkrijk. Onvrede over de gevolgen van de brexit leidde tot rellen in Belfast.

Loyalisten vrijdagavond in Belfast. De brexit is een lont in het kruitvat Noord-Ierland.  Beeld AP
Loyalisten vrijdagavond in Belfast. De brexit is een lont in het kruitvat Noord-Ierland.Beeld AP

Martin verwees in zijn toespraak naar The Troubles, het gewelddadige conflict tussen protesten en katholieken dat Noord-Ierland decennialang in zijn greep hield. Hij haalde daarbij ook het Goede Vrijdagakkoord aan. Deze vredesdeal maakte in 1998 een einde aan de bloedige strijd tussen de nationalisten, die voor hereniging met het katholieke Ierland zijn, en de protestantse loyalisten die in het Verenigd Koninkrijk willen blijven. ‘We zijn het aan de huidige en toekomstige generaties verplicht niet af te glijden naar de die duistere plek van sektarische moorden en politieke verdeeldheid,’ aldus Martin.

Brandende auto

De loyalisten riepen gisteren nog op de protesten te staken vanwege het overlijden van de Britse prins Philip. Maar Belfast beleefde opnieuw een onrustige nacht. Relschoppers zochten de confrontatie met de politie en bekogelde hen met bakstenen en molotovcocktails. Opnieuw raakten agenten gewond. Een ooggetuige vertelde aan The Irish Times hoe een auto in brand werd gestoken en vervolgens richting een politiebarricade werd gestuurd.

De brexit is een lont in het kruitvat Noord-Ierland. De spanningen in de diep verdeelde regio namen na het Goede Vrijdagakkoord onder meer af vanwege de open grens tussen Ierland en Noord-Ierland. Maar nu het Verenigd Koninkrijk uit de EU is getreden, staat die grens weer ter discussie. Om te voorkomen dat een harde grens op het eiland neerdaalt, heeft Noord-Ierland een speciale status gekregen. Britse loyalisten zijn hiertegen. Volgens hen koppelt deze status het gebied los van het koninkrijk. Ierse nationalisten zien dit juist als een opmaat naar de hereniging van Noord-Ierland met de rest van het eiland.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden