Ierse premier overleeft motie van wantrouwen

De Ierse premier Bertie Ahern heeft woensdag ternauwernood een motie van wantrouwen overleefd. Na een fel debat dat 3,5 uur duurde stemden de parlementariërs in zijn coalitie van drie partijen tegen de motie....

AP

Als de huidige wet aangaande gedragsregels van politici ook al in de eerste helft van de jaren '90 had gegolden, waren de acties van Ahern strafbaar geweest. De oppositie claimt dat Ahern het onderzoek naar de geldtransacties saboteerde.

Oppositieleider Eamon Gilmore van Labour zei dinsdag dat Ahern moet opstappen. De verklaring die Ahern gaf voor de geheime betalingen die hij ontving is in strijd met bankgegevens en onwaarschijnlijk, zei Gilmore. Gilmore deed zijn oproep een dag nadat Ahern dagenlang getuigenis had afgelegd over de betalingen voor een corruptietribunaal. In 1944 en 1995 sluisde Ahern meer dan honderdduizend euro naar pas geopende bankrekeningen.

Ahern, die een decennium geleden premier werd, zegt zich de namen van veel personen die hem geld gaven niet te kunnen herinneren. Hij verdedigde het niet openbaar maken van de schenkingen door te zeggen dat hij vanwege een scheiding krap bij kas zat. Ook verdedigde hij zo een voor hem voordelige koopconstructie voor een huis in Dublin. Ahern zette destijds het geld op de naam van zijn vriendin.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden