Ierse kwestie

BEGINT de Tour de France in een ander land dan dat van de wereldkampioen voetbal dan kun je er donder op zeggen dat er in de staat van ontvangst wordt geklaagd....

Was Ierland blij dat de editie van 1998 aldaar een aanvang nam?

Ierland telt twee wielrenners, Sean Kelly en Stephen Roche. Op het moment dat u dit leest heeft het peloton het groene eiland reeds verlaten, het heuvellandschap verrijkt met achterlating van een ton vuilnis (Coca Cola-petjes, Credit Lyonais-folders, Maison de Café-zakjes) en slaan Kelly en Roche elkaar de hersens in.

De Tour maakt meer kapot dan je lief is.

Nu nog likt het stadsbestuur van Frankfurt (1980) de wonden en stellen B en W van Den Bosch (1996) moeizame pogingen in het werk de verhouding met de horeca te normaliseren. Taxichauffeurs en horeca-ondernemers klagen altijd (die van Dublin kwamen er eerst vorige week achter dat de Tour het normale leven kan ontregelen) en belangrijker is dus de vraag:

Komt het nog goed tussen Kelly en Roche?

Kelly, altijd winnaar van Parijs-Nice, veertien keer Tourdeelnemer, vond dat Roche, in één jaar tijd winnaar van én de Giro én de Tour én het WK, de laatste dagen veel te veel op de Ierse tv was. Mevrouw Kelly wond zich daar vreselijk over op. Een deftig diner in Dublin Castle werd door mevrouw Kelly voortijdig verlaten omdat meneer en mevrouw Roche weer veel te vaak de tv-camera op zich gericht wisten.

Wethouder Hekking en de burgemeester, zou je zeggen, maar de kwestie is ernstiger.

Kelly is een boerenzoon die na zijn wielercarrière België achter zich liet en terugkeerde naar Ierland. Roche is een arbeider bij een melkfabriek die na zijn carrière in Frankrijk bleef wonen en eerst vorig jaar naar Ierland terugkeerde.

Roche heeft per tv de Ieren beledigd, vindt Kelly. Roche is getrouwd met een Française, zijn kinderen zijn in Frankrijk geboren, hij houdt er een Franse levensstijl op na en ergert zich aan het drankmisbruik en de criminaliteit in Ierland. Roche kondigde per tv zijn remigratie naar Frankrijk aan.

Kelly slaat via de kranten terug: Ierland beleeft een economische boom, nee in Frankrijk is geen drankmisbruik, hoe durft Roche tijdens een media-spektakel als de Tour zijn moederland te belasteren en waarom ben ik trouwens zelf zo weinig op tv?

De kwestie houdt de Ieren zeer bezig. Meer dan de Tour zelf. Ieren vinden het niet fijn dat hun land publiekelijk is afgebrand door Roche. Niet dat u of iemand anders op het continent daarvan iets gemerkt heeft. U zag de afgelopen dagen natuurlijk alleen maar mooie plaatjes van het groene eiland. U gaat volgend jaar op vakantie naar Ierland.

Realiseert u zich dan wel wat er onlangs op een lagere school in Dublin aan drankmisbruik en criminaliteit is voorgevallen! Zoontje Roche mocht een spreekbeurt houden. Hij koos voor het onderwerp De Tour. De klasgenootjes gaapten al voordat hij één woord had gesproken.

Roche junior schraapte de keel en zette fors in: 'Ze Tour! Mai futher has wun ze Tour in ze yur 1987'

De klasgenootjes brulden het uit van het lachen en bekogelden het ventje met dat malle accent met volle Guinessblikken. Het boerenpummeltje van Kelly smeet het hardst van allemaal.

Marcel van Lieshout

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden