Ierse jongeren in de diaspora

Een van de opmerkelijkste aspecten van Colum McCanns eerste verhalenbundel is het geweldig brede register aan stijlen, verteltonen, personages en invalshoeken dat deze jonge Ierse schrijver ter beschikking staat....

Is de toon hier elegisch en ingetogen, in het volgende verhaal komt een verpleger in een verpleegtehuis voor psychiatrische patiënten aan het woord, en wordt het taalgebruik rauw en sarcastisch.

Het titelverhaal heeft geen ik-verteller, en is weer afstandelijker en meer observerend van aard. In 'Uit velen, één' en vooral 'Het meer van Cathal' is de toon schimmig, intrigerend en obsessief. Ook de lokaties zijn zeer divers: Londen, New Orleans, Texas, San Francisco en zowaar ook een aantal malen Ierland.

Die veelheid aan lokaties is illustratief voor een van de regelmatig terugkerende thema's in de bundel: dat van de Ierse diaspora. Er is in hun eigen land geen werk, dus trekken de Ierse jongeren naar alle windstreken in de hoop elders emplooi te vinden. Het titelverhaal geeft op zeer sobere maar buitengewoon indringende wijze uiting aan deze situatie.

Het vertelt over een voetbalwedstrijd die een plaatselijke gelegenheidsploeg speelt tegen het team van een ander stadje. De ploeg bestaat uitsluitend uit ouderen en heeft in geen jaren meer een wedstrijd gewonnen. Terwijl de mannen voetballen, doden de vrouwen de tijd met vissen in de rivier. 'Vissen naar hun zoons' noemt McCann het: je tweemaal drie kwartier pijnlijk bewust zijn van een voorbije toekomst.

Verlies, vervreemding, teloorgang en ontheemding zijn sleutelwoorden in deze verrassende bundel die weer eens onderstreept hoeveel rijke en vitale literatuur momenteel in Ierland wordt geproduceerd.

Colum McCann: Vissen in de nachtzwarte rivier. Uit het Engels vertaald door Frans van der Wiel.

De Harmonie, ¿ 27,50.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.