Ierse ex-premier Charles Haughey (80) overleden

De voormalige Ierse premier Charles Haughey is op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de Ierse regering dinsdag bekendgemaakt...

ANP

Haughey was driemaal premier van Ierland. Hij domineerde de Ierse politiek in de periode van 1979 tot 1992. Hij wordt algemeen verantwoordelijk gehouden voor de economische opleving van zijn land.

Sinds 1995, toen bij hem prostaatkanker werd vastgesteld, ging zijn gezondheid achteruit. In 2001 kreeg hij een hartaanval. De laatste jaren werd hij meermalen opgenomen in het ziekenhuis.

Haughey was een politiek overlevingskunstenaar. ‘Charlie’ werd de Houdini van Ierland genoemd, omdat hij in staat was zich te redden uit de meest onmogelijke crises. Haughey was premier van 1979 tot 1981, van maart tot december in 1982 en van 1987 tot 1992.

‘Charlie’ Haughey is in totaal tien jaar premier geweest. Zijn drie kabinetten hebben bijna altijd in het teken van schandalen gestaan. In 1992 werd hij geplaagd door een tien jaar oud schandaal. De premier zou in 1982 de telefoons van twee journalisten hebben laten afluisteren, om erachter te komen wie van zijn toenmalige kabinetsleden belangrijke informatie naar de pers liet uitlekken.

Destijds nam minister Sean Doherty van Justitie de schuld op zich, maar hij zei later dat Haughey op de hoogte was geweest van de afluisterpraktijken. De premier had daarop een emotioneel beraad met zijn partij Fianna Fáil (Soldaten van het Lot) en kondigde zijn vertrek aan. Hij bleef de beschuldigingen overigens ontkennen.

De ooit populaire Haughey viel na zijn vertrek in ongenade, nadat was uitgekomen dat hij betrokken was bij een smeergeldaffaire. In 1997 achtte een tribunaal bewezen dat hij grote bedragen had aangepakt van een voormalige supermarkttycoon.

Het uiterst katholieke Ierland keurde ook zijn morele houding af, toen bleek dat hij grote bedragen had uitgegeven aan kleding en diners in een tijd dat hij als premier zuinigheid predikte. De onthulling van een talkshow-presentatrice dat ze jarenlang een affaire met Haughey had gehad, deed zijn imago evenmin veel goed.

In 2003 was hij gedwongen zijn landgoed Abbeville in Kinsealy te verkopen om zijn belastingschuld te kunnen voldoen. Naar verluidt bracht het landgoed 35 miljoen euro op.

Politieke tegenstanders omschreven de miljonair, die voor de westkust van Ierland het privé-eiland Innisvickalaun bezat, ooit als een niets en niemand ontziende machtswellusteling. Hij zou tijdens zijn machtsjaren in Ierland een klimaat van geldzucht, oneerlijkheid en corruptie hebben geschapen.

Haughey was een republikein in hart en nieren, die de Britse overheersing van Noord-Ierland als niet-levensvatbaar afwees. Hij behoorde in de jaren ‘60 tot de havikken in de regering, die een militaire invasie in Noord-Ierland voorstonden. Deze overtuiging leidde bijna tot zijn politieke ondergang, nog voordat hij de top had bereikt.

In 1970 werd Haughey ervan beschuldigd wapens naar de nationalisten in Ulster te smokkelen. Hij moest daarom aftreden als minister van Financiën en leek van het politiek toneel verdwenen. Maar in 1979 maakte hij een ‘comeback’ en werd partijleider, twee jaar later gevolgd door het premierschap van een minderheidsregering, die werd geteisterd door oppositie binnen zijn Fianna Fáil en van dissidenten.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden