Ierse economie krimpt plots met 2,3 procent door exportdaling

De Ierse economie is in het slotkwartaal van 2013 gekrompen met 2,3 procent. De onverwacht hoge krimp is vooral te wijten aan de Ierse export, die met 11 procent terugliep. Die daling kwam vooral door het verlopen van veel patenten in de Ierse farmaceutische industrie, waardoor de Ieren fors minder medicijnen wisten te exporteren.

VAN ONZE VERSLAGGEVER JONATHAN WITTEMAN

AMSTERDAM - Ierland is een van de grootste exporteurs van medicijnen ter wereld. Veel van de grootste spelers in de farmaceutische industrie, zoals Pfizer en GlaxoSmithKline, hebben er fabrieken. Door het verlopen van veel patenten kwamen er vorig jaar goedkopere namaakmedicijnen op de markt, die flink wat marktaandeel afsnoepten. Over heel 2013 kromp de Ierse economie 0,3 procent. De regering had juist een groei van 0,2 procent verwacht. Behalve de gedaalde export hielpen ook de gedaalde consumentenbestedingen Ierland aan een krimp. Consumenten gaven minder geld uit door gestegen belastingen.

De slechte cijfers volgen op een periode van louter goed economisch nieuws. De Ierse staat haalde donderdag 1 miljard euro op met de eerste veiling van 10-jarige staatsleningen sinds september 2010, waarna Ierland de toegang tot de internationale obligatiemarkten verloor. De rente op 10-jarige staatsleningen daalde naar 2,97 procent, het laagste peil ooit.

Voor 2014 verwacht de regering een groei van 2 procent. Sinds eind vorig jaar zit Ierland niet meer in het noodhulpprogramma van het Internationaal Monetair Fonds en de Europese Unie. In november 2010 kreeg Dublin nog een steunpakket van 85 miljard euro om de crisis in de Ierse banken- en vastgoedsector te bedwingen.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden