SPUL

Ierland, Zeeland: elke mossel is duurzaam

Wat is er zo biologisch aan Ierse bio-mosselen, als alle mosselen wel een MSC-keurmerk hebben?

Biologische mosselen. Uit Ierland, bij supermarkt Plus, van het merk Bio+. Huh? Ierland? We hebben toch zelf Zeeuwse mosselen? En hoezo: biologisch?

Goeie vraag. Bij kweekvis als zalm is 'biologisch' duidelijk: duurzamer voer dan gangbaar gekweekte zalm, geen kleurstoffen, geen preventieve antibiotica en vissen hebben meer ruimte. Maar mosselen voer je niet, ze zwemmen niet en ze krijgen ook geen medicijnen. Bovendien zijn mosselen zowel wild als gekweekt. Het 'mosselzaad', de mosselbaby's, worden in het wild, zoals in de Waddenzee, 'geoogst'. Daarna groeien ze ergens anders op: bijvoorbeeld in rustig, brandschoon water als de Oosterschelde. Door die 'dubbelrol' hebben alle Nederlandse mosselen wel het MSC-keurmerk voor verantwoord gevangen wilde vis, maar zijn er minder specifieke regels voor het teeltgedeelte.

'Het mosselzaad voor onze bio-mosselen wordt verantwoord gewonnen en met respect voor de natuur en biodiversiteit geteeld', laat importeur Krijn Verwijs uit Yerseke weten. Niet veel nieuws. Ook het mosselzaad voor de Nederlandse MSC-mosselen wordt op plekken en in hoeveelheden 'geoogst' waardoor de mosselstand en de zeebodem of het zeeleven niet worden aangetast.

Product Bio-mosselen / MSC-mosselen
Prijs €3,50 per 850 g / €2-4 per kg
Oordeel **** / ****

De bio-mosselen hebben meer ruimte om te groeien en minder stress, waardoor er minder dood gaan, en ze leven langer: drie jaar, zegt de importeur. Maar hoeveel dode mosselen vind je in een verpakking 'gewone' MSC-mosselen? En: 'Hoe hard een mossel groeit, hangt af van de hoeveelheid voer, zoals algen en plankton, in het water. En dat kan per jaar en per plaats variëren', zegt Wouter van der Heij van de Waddenvereniging. 'Zeeuwse mosselen uit de Oosterschelde worden vaak ook pas na drie jaar opgevist.' Volgens een fijnproevende collega zijn de Ierse bio-mosselen wel groter én steviger.

Het 'biologische' lijkt vooral op andere zaken te slaan. Zo gebruiken de boten minder brandstof en energie, wordt alle afval gescheiden voor mogelijke recycling en worden alleen milieuvriendelijke schoonmaakmiddelen gebruikt. Zijn de Ierse bio-mosselen nu beter dan de Hollandse MSC-mosselen? Ze zijn allebei een duurzame viskeuze. En om het nog ingewikkelder te maken: de ASC-mosselen komen eraan. Het ASC-keurmerk gaat de nadruk leggen op de kweekfase van de mosselteelt, terwijl MSC vooral op het beheer van de wilde mosselstand let. Zo worden goedwillende consumenten natuurlijk wel langzaam gek. Alsjeblieft, beste keurmerken: ga samenwerken!

Beeld anp
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden