Ierland vervolgt voor het eerst Ierse terrorist

Voor het eerst stond woensdag een van republikeins terrorisme in Noord-Ierland verdachte Ier in Ierland terecht. Op de eerste zittingsdag bleek dat de kroongetuige in het proces tegen een leider van de Real Ira, een radicale afsplitsing van de Ira, 745 duizend pond (ruim één miljoen euro) ontvangen heeft van...

De verdachte die in de Ierse hoofdstad Dublin terechtstaat is de 53-jarige Michael McKevitt. Hij wordt verdacht van lidmaatschap van de Real Ira, een gewelddadige organisatie die ondermeer verantwoordelijk wordt gehouden voor de bomaanslag in de Noord-Ierse plaats Omagh. Bij deze aanslag in 1998 kwamen 29 mensen om het leven. De aanslag was de bloedigste van het hele Noord-Ierse conflict.

Het bloedbad leidde ertoe dat de Ierse republiek de wetten tegen terroristische activiteiten aanscherpte. McKevitt is de eerste republikein die hierdoor in Ierland strafrechtelijk vervolgd kan worden. Indien hij schuldig wordt bevonden, kan hij levenslang krijgen.

Gisteren ontkende hij echter alle beschuldigingen. Een van de nabestaanden van de Omagh-slachtoffers riep emotioneel in de rechtszaal: 'En wat denk je dan van Omagh?'

Dat McKevitt kon worden gearresteerd was te danken aan het werk van de Amerikaanse zakenman David Rupert die op verzoek van de FBI en MI5 binnen de Real Ira infiltreerde en hiervoor een vergoeding van 745 duizend pond kreeg, zo bleek gisteren tijdens het proces.

Na bemiddeling van de republikein Michael Donnelly uit Londonderry kwam Rupert in contact met McKevitt. Die vertelde hem uiteindelijk dat de voor Omagh bestemde autobom was gefabriceerd door de Real Ira.

Hij zei echter dat de aanslag was uitgevoerd door de Continuity IRA, een andere groepering die zich had afgesplitst van de IRA uit protest tegen het vredesproces en het bestand dat in acht werd genomen.

De Real Ira en de Continuity Ira wilden van geen bestand weten. Aanvankelijk had Donnelly voorgesteld een politieman in Derry te liquideren, maar die aanslag was in de ogen van McKevitt niet spectaculair genoeg.

Daarom werd volgens de aanklager besloten een autobom te plaatsen in het winkelcentrum van Omagh.

Rupert was overigens ook gevraagd een computer te leveren aan de echtgenote van McKevitt die heilig geloofde dat de 'toekomst lag in cyberterrorisme'. Rupert voerde de opdracht uit en installeerde de computer zelf.

De strafzaak zal nog weken duren. Overigens hebben nabestaanden van de slachtoffers van Omagh inmiddels in Dublin ook een civiel proces tegen McKevitt aangespannen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden