Ierland roept expats op: keer terug

Ieren aller landen, keer terug! De Ierse premier Enda Kenny heeft de tienduizenden landgenoten die na de bankencrisis zijn weggetrokken, opgeroepen om terug te komen. Nu de economie groeit, is hun kennis en ervaring hard nodig, zo staat in een speciaal 'diasporabeleid'. Tevens wil de Ierse regering de banden aanhalen met expats die geen remigratieplannen koesteren.

Beeld ANP

Ierland en emigratie zijn al eeuwen onlosmakelijk met elkaar verbonden. Vooral na de hongersnood in de jaren veertig van de 19de eeuw, toen het nog deel uitmaakte van het Britse wereldrijk, liep het arme eiland leeg. Na een bloeiperiode tussen 1995 en 2005 volgde een nieuwe emigratiegolf. Liefst 165 duizend Ieren tussen de 15 en 24 jaar vertrokken. Het ging voornamelijk om ict'ers, bouwvakkers, juristen, architecten en mensen uit de zorgsector.

Emigratiegeschiedenis

De lange emigratiegeschiedenis en beheersing van de Engelse taal zijn de voornaamste redenen dat het aantal 'economische vluchtelingen' hier relatief veel hoger ligt dan in landen als Griekenland, Spanje en Portugal, die eveneens door een diep dal zijn gegaan. Vooral het Verenigd Koninkrijk, het Europese vasteland, Australië, Canada en de VS zijn populaire bestemmingen gebleken. Zo'n miljoen Ieren wonen nu in het buitenland, op een totale bevolking van ruim vierenhalf miljoen.

Ondanks deze exodus schommelt het aantal werklozen nog altijd rond de 10 procent, maar daarbij gaat het voornamelijk om wat oudere mensen met een lage of geen opleiding. Kenny hoopt dat vooral hoogopgeleiden terug zullen keren, zodat Ierland aantrekkelijker wordt voor investeerders. De Ierse economie is de snelst groeiende binnen de EU. 'We hebben deze mensen nodig en zullen ze met open armen ontvangen', zei Kenny tijdens de presentatie van de nota Global Irish: Ireland's Diaspora Policy.

Terugdraaien van de braindrain

Hoe belangrijk dit thema is, blijkt uit het feit dat er zelfs een speciale minister voor Diaspora bestaat, Jimmy Deenihan. Diens politiek bestaat uit het bieden van advies en praktische steun bij terugkeer, bijvoorbeeld bij onderwijs, huisvesting en het beginnen van een eigen bedrijf. De hoop is dat Ierland in 2016 voor de verandering een immigratieland is, of een remigratieland.

Het beleid behelst echter meer dan het terugdraaien van de braindrain. De Ierse overheid wil meer betekenen voor de diaspora in bredere zin. Wereldwijd zijn er 70 miljoen mensen van Ierse komaf. Er gaat voortaan meer geld naar Ierse organisaties in den vreemde die taallessen bieden, de cultuur verspreiden, evenementen organiseren en hulp bieden aan mensen met sociale of financiële problemen. Ook speelt remigratie een belangrijke rol. Zo biedt de welzijnsorganisatie Safe Home advies aan oudere Ieren die na vele jaren in het buitenland willen terugkeren.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden