Ierland legaliseert homohuwelijk, 62 procent stemt voor

Ierland heeft vandaag het homohuwelijk gelegaliseerd. Een meerderheid van 62,1 procent stemde via een referendum voor legalisatie van het homohuwelijk. Ierland is het eerste land ter wereld dat een referendum over het homohuwelijk opstelde.

Redactie
Ieren vieren de uitslag van het referendum in Dublin. Beeld epa
Ieren vieren de uitslag van het referendum in Dublin.Beeld epa

In totaal mochten 3,2 miljoen Ieren gisteren hun stem uitbrengen, van wie iets meer dan 60 procent kwam opdagen. Dat is de hoogste opkomst bij een referendum in meer dan twintig jaar.

Premier Enda Kenny van Ierland was in de aanloop naar het referendum over het homohuwelijk al duidelijk over zijn eigen keuze. De politicus zou voor stemmen. 'Ierland, bedankt', liet Kenny in een eerste reactie op een podium in Dublin weten.

'Het antwoord is ja voor hun toekomst, ja voor hun liefde, ja voor het homohuwelijk', aldus de premier. 'Het 'ja' is over de hele wereld ontvangen als een signaal van vooruitstrevend leiderschap van ons volk.'

De campagneleider van het nee-kamp feliciteerde eerder vandaag op Twitter het ja-kamp met de overwinning. Hoewel de stemmen toen nog niet waren geteld, was het al vroeg duidelijk dat de voorstanders in de meerderheid waren.

Minister Aodhán Ó Ríordáin van Gelijkheid liet vanochtend ook via Twitter weten erg blij te zijn met de uitslag. 'Ierland heeft niet gewoon ja gezegd. Ierland zei: Fuck Yeaahhhh', aldus de minister. In de loop van de dag verzamelden steeds meer Ieren zich in Dublin bij Dublin Castle om het nieuws te vieren.

Aanvankelijk werd gedacht dat de uitslag aan het eind van de middag bekend zou zijn, maar het tellen van de stemmen bleek toch wat langer te duren. Uiteindelijk bleken 1.201.607 mensen voor het homohuwelijk te hebben gestemd. Het aantal tegenstemmers kwam uit op 734.300.

null Beeld getty
Beeld getty

'Een goede dag om Iers te zijn'

Homoseksuele stellen omhelsden en kusten elkaar van vreugde bij de verschillende stemcentra. Mensen konden voor Dublin Castle op grote schermen naar de uitslag kijken.

'We zijn het eerste land ter wereld dat gelijkheid van het huwelijk in onze grondwet kan verankeren, in opdracht van de bevolking. Dat maakt ons een baken van vrijheid en gelijkheid voor de rest van de wereld. Het is een goede dag om Iers te zijn', zei Leo Vadkar, een kabinetslid dat eerder deze maand uit de kast kwam.

'Mensen uit de LGBT (lesbisch, gay, biseksueel en transgender) gemeenschap zijn in Ierland een minderheid. Maar met onze ouders, families, vrienden en collega's zijn we een meerderheid', zei Varadkar. 'Voor mij was het niet een gewoon referendum, maar een sociale revolutie.'

null Beeld afp
Beeld afp

#LandslideOfLove

Michael Barron en Jaime Nanci, een homoseksueel stel dat eerder getrouwd was in Zuid-Afrika, vierde de uitkomst van het referendum met vrienden bij het stembureau in het centrum van Dublin. 'We zijn echt getrouwd nu!' tweette Nanci naar zijn man en de rest van de wereld. Veel Ieren tweeten onder de hashtag #LandslideOfLove.

Politieke analisten stellen dat de overwinning van vandaag een grote verandering is ten opzichte van 1980, toen de Ierse bevolking nog meer achter de katholieke kerk stond, en overweldigend tegen abortus en echtscheidingen stemde. 'We zijn een nieuw land', zei politiek analist Sean Donnelly. 'Toen ik opgroeide was de katholieke kerk zo machtig en werd het woord homoseksueel niet eens gebruikt. Het is een enorme verandering voor dit conservatieve land geweest.'

De Ierse vicepremier Joan Burton noemde Ierland een diverse 'regenboognatie'.

Drag queen Panti Bliss bij Dublin Castle. Beeld getty
Drag queen Panti Bliss bij Dublin Castle.Beeld getty

Onvermijdelijk

Degenen die tegen het homohuwelijk hadden gestemd omschreven hun verlies als bijna onvermijdelijk, omdat veel Ierse politieke partijen en bijna alle politici hun steun voor de legalisatie van het homohuwelijk uitgesproken hadden. David Quinn, leider van de katholieke denktank het Iona Institute, zei dat hij verontrust was dat geen van Ierlands politieke partijen of politicus zijn steun had uitgesproken tegen het homohuwelijk.

'We hebben een stem gegeven aan honderdduizenden Ieren die tegen het homohuwelijk stemden. Het feit dat geen enkele politieke partij hen steunde moet een punt van zorg zijn voor de democratie', zei hij.

Aartsbisschop Diarmuid Martin sprak van een sociale revolutie. 'Het is duidelijk dat als dit een afspiegeling is van de meningen van de jonge mensen, de kerk een grote uitdaging in het vooruitzicht heeft.'

De katholieke kerk, die homoseksualiteit als een zonde beschouwt, heeft de laatste jaren aan invloed ingeboet. Dat komt mede door een reeks seksschandalen die dateren uit de vroege jaren negentig.

null Beeld epa
Beeld epa

'Overwinning van de liefde'

'Het is fantastisch. Het is een overwinning van de liefde.' Dat was de eerste reactie van COC-voorzitter Tanja Ineke op de legalisatie van het homohuwelijk in Ierland.

Maar ze heeft ook een minpuntje: 'Wat we minder vinden is dat de rechten van minderheden afhankelijk zijn van een volksstemming. Dat zou niet moeten. Maar het is mooi dat het nu aangenomen is.'

Minister Jet Bussemaker van Onderwijs (en verantwoordelijk voor emancipatie) feliciteerde haar Ierse collega. De Nederlandse bewindsvrouw omschrijft dat als 'een volgende belangrijke mijlpaal in de strijd voor gelijke rechten van de vijftig miljoen lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen in Europa'.

Ook Ierland laat volgens Bussemaker zien dat homorechten mensenrechten zijn. 'Met Ierland kan nu wereldwijd in twintig landen in vrijheid worden getrouwd, ongeacht geaardheid. Deze uitslag, behaald via een referendum, is daarmee een zeer belangrijke steun in de rug voor alle lesbiennes, homo's, transgenders en biseksuelen, vooral voor hen die in landen wonen waar de acceptatie gering is', aldus de minister in een verklaring.

Mensenrechtenorganisatie Amnesty International sprak van een 'krachtig signaal'. 'Het belangrijkste is dat dit een boodschap van hoop is voor iedereen op de wereld die vecht voor gerechtigheid, vrijheid en gelijkheid', aldus Colm O'Gorman van de Ierse afdeling van Amnesty.

Het maakte O'Gorman extra blij dat de wet via een referendum is aangenomen. 'Het heeft duidelijk gemaakt dat het een zaak is die de mensen in Ierland bezighoudt. Dat zal nog lang nagalmen over de hele wereld. Het geeft de mensen om wie het draait het gevoel dat anderen veel om hen geven. Dat ze dezelfde mensenrechten hebben als hun heteroseksuele medemens en daarin ook worden ondersteund door de wet.'

null Beeld reuters
Beeld reuters
null Beeld getty
Beeld getty
Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden