Ierland condoleerde nazi's met dood Hitler

De president van het neutrale Ierland heeft aan het eind van de Tweede Wereldoorlog nazi-Duitsland gecondoleerd met het overlijden van Adolf Hitler....

Een dag nadat Ierland het bericht van Hitlers dood had ontvangen - 3 mei 1945 - bracht president Douglas Hyde een bezoek aan de directeur van de Duitse diplomatieke vertegenwoordiging in Ierland, Eduard Hempel. De president stuurde geen officiële condoleance-brief omdat 'de hoofdstad van Duitsland, Berlijn, belegerd was en er nog geen opvolger (voor Hitler, red.) was benoemd'.

De president bezocht de Duitse diplomaat in diens woning in Dun Laoghaire, een buitenwijk van Dublin. Hyde was staatshoofd van 1938 tot 1945; hij overleed in 1949.

Tot nu toe gingen historici ervan uit dat de toenmalige Ierse premier, Eamon de Valera, de enige hoge Ierse functionaris was die officiële condoleances had overgebracht aan Hempel. Het gebaar van De Valera, uniek onder leiders van neutrale landen in de laatste weken van de oorlog, werd over de hele wereld gehekeld. De Valera verdedigde zich destijds met het argument dat weigeren 'onhoffelijk' tegenover de Duitse natie zou zijn geweest.

De republiek Ierland bleef tijdens de Tweede Wereldoorlog neutraal. Tienduizenden Ieren dienden als vrijwilliger bij Britse militaire eenheden, maar veel anderen steunden Duitsland in zijn oorlog tegen de oude Britse machthebbers.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden