Ieren hoeven zich niet bang te laten maken

Martelaren voor de Europese gedachte, waar kom je die tegenwoordig nog tegen? In Ierland, zo blijkt. Daar werd afgelopen week een europarlementariër tegen de grond geslagen nadat hij een vurig pleidooi voor het Hervormingsverdrag had gehouden....

Bert Lanting

De Rossa had even eerder op een bijeenkomst van linkse vakbonden gepleit voor een ‘ja’-stem voor het Hervormingsverdrag, ook wel het verdrag van Lissabon genaamd, waarover de Ieren in juni moeten stemmen. In de overige EU-landen gaat het parlement daarover.

Het onverkwikkelijke incident laat wel zien dat het Ierse referendum een spannende affaire belooft te worden. Ook de Ierse regering en de Europese Commissie maken zich kennelijk flink zenuwachtig over de uitkomst van het referendum. Een nieuw ‘nee’ tegen het verdrag dat in de plaats kwam van de in Nederland en Frankrijk weggestemde Europese grondwet, zou een enorme klap voor de EU betekenen.

De nervositeit klonk duidelijk door in een uitgelekte e-mail die een Britse diplomaat in Ierland naar huis stuurde, nadat hij door een hoge Ierse regeringsfunctionaris op de hoogte was gesteld van de voorbereidingen van zijn regering voor het referendum. Volgens de e-mail zou de Ierse regering van eurocommissaris Margot Wallström de toezegging hebben gekregen dat de Europese Commissie zich voorlopig op de vlakte zal houden en geen initiatieven zal lanceren die de Ierse regering in verlegenheid zouden brengen.

Naar verluidt zou de Commissie daarom hebben besloten de consultaties over de hervorming van het EU-budget te laten doorlopen tot na het Ierse referendum. De Commissie zou bang zijn dat de plannen om het mes te zetten in de landbouwuitgaven slecht zullen vallen in Ierland. Ierland profiteert flink van de landbouwsubsidies van Brussel.

De Europese Commissie ontkent dat Wallström de Ieren toezeggingen zou hebben gedaan. Ook is het volgens de Commissie onzin dat Brussel plannen om de tarieven voor de vennootschapsbelasting in de EU-landen meer op elkaar af te stemmen, voorlopig in de ijskast heeft gezet om Dublin niet voor het hoofd te stoten. In een gesprek met de Irish Times verzekerde Commissie-voorzitter Barroso dat hij niets voor dergelijke plannen voelt.

Volgens de e-mail zou de Ierse regering aanvankelijk het referendum in oktober willen houden, maar besloot zij de datum te vervroegen om te voorkomen dat de Franse president Sarkozy, die in juli het voorzitterschap van de EU overneemt, het referendum zou verpesten met zijn voorstellen voor nauwere Europese samenwerking op het gebied van defensie. Daar moeten de Ieren, met hun traditie van neutraliteit, niets van hebben. Een beetje pijnlijk was natuurlijk dat in de memo stond dat de Ierse regering Sarkozy als ‘volstrekt onvoorspelbaar’ beschouwt.

Aardig is dat Commissie-voorzitter Barroso in het interview met de Irish Times verzekert dat de Europese Commissie ‘dit keer geen plan-B heeft’ voor het geval het Ierse referendum op een fiasco voor Brussel uitloopt. Barroso is het misschien vergeten, maar dat bezwoer de Commissie destijds ook voor het Franse en Nederlandse referendum. Toch kwam er uiteindelijk een herziene versie van de grondwet – in de vorm van het verdrag van Lissabon – uit de bus. Niet bang worden dus: er komt vast wel een plan-C voor het geval de EU in Ierland een pak slaag krijgt.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden