Ieren behouden hun 'Seanad'

De Ierse senaat blijft bestaan. Een nipte meerderheid van de Ieren, 51.7 procent, heeft in een referendum het voorstel van de regering verworpen om de herzieningskamer weg te bezuinigen. Het 'nee' betekent gezichtsverlies voor de regering. De opkomst bedroeg 40 procent.

LONDEN - 'Minder politici!' Normaal gesproken zou deze slogan garant moeten staan voor succes. In Ierland liep het anders. De links-conservatieve regering van Enda Kenny heeft de bevolking er wekenlang van proberen te overtuigen dat de democratie gebaat is bij de afschaffing van de negentig jaar oude 'Seanad'. Het zou de besluitvorming effectiever maken en de democratie minder elitair. Bovendien zou het twintig miljoen euro per jaar schelen. De behoudende Kenny kon, voor deze ene keer, op steun rekenen van Sinn Fein.

Het 'nee' is een persoonlijke overwinning voor de populaire senator en academicus David Norris. Ondanks een krap budget wist de 69-jarige Norris een succesvolle campagne te voeren waarin hij beweerde dat de senaat belangrijk is voor een evenwichtig politiek systeem waar ruimte moet zijn voor afwijkende meningen die niet per se goed liggen bij het volk. In het verleden heeft Norris met succes gestreden voor het eerherstel van James Joyce en, eind jaren tachtig, voor de afschaffing van de Victoriaanse anti-homowetten.

Vooral in de hoofdstad Dublin leefde er weerstand tegen het regeringsvoorstel. De impopulaire bezuinigingen hebben ook meegespeeld bij het verzet van de kiezers. Tevens bleek de beslissing van de ietwat saaie premier om televisiedebatten uit de weg te gaan, mogelijk uit angst om naast de charismatische Norris te staan, een blunder te zijn geweest. 'Soms krijg je een mep van de kiezers. Ik accepteer hun oordeel', zei een teleurgestelde Kenny zaterdag in Dublin Castle.

De regering zal zich nu gaan toeleggen op de hervorming van de Seanad, welke gemodelleerd is naar het Britse Hogerhuis. Het bestaat uit zestig leden, een mengelmoes van politici en experts. Ooit zat ook de bekende dichter William Butler Yeats op de donkerrode bankjes. Vernieuwers hebben kritiek op enkele anachronistische elementen, zoals de vertegenwoordiging van de twee grote universiteiten die ieder drie kandidaten mogen afvaardigen. Een ervan is Norris, die namens Trinity College in de Seanad zit.

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden