Iepenzaden

Wat: de zaden van een iep

Ook wel: iependubbeltjes

Wanneer: nu

Waar: overal op en tussen

Recensent: RuSt

Iepen zijn bomen die men vooral kent van de iepenziekte. Door deze ziekte werden en worden bomen geruimd alsof het gekke koeien, mond- en klauwzeervarkens of grieperige kippen zijn. Maar als je denkt dat er daardoor niet zoveel iepen meer over zijn heb je het mis. Dat is het best te zien in deze tijd van het jaar. Zeker als je in de stad woont.

Je zou zeggen dat iemand die buiten de stad woont meer met bomen te maken heeft dan een stadsbewoner. Maar met de iep is dat anders. Rond deze tijd van het jaar heeft de iep zaden, en die zijn echt óveral. Het zijn die lichtbruine vliezige rondjes. De Recensiekoning Headquarters zitten aan een gracht op 4 hoog, en met warm weer is het lekker om de ramen open te zetten.

Gevolg is dat het binnen af en toe een winterwonderland lijkt door de ronddwarrelende blaadjes. Overal liggen hopen blaadjes, er is niet tegenop te bezemen. Er is in de buurt momenteel geen huis waar geen iepenzaadjes zijn.

Als je de stad in loopt is het nog erger. De grachten liggen vol, en als het regent ligt er iepenprut. Tegen de stoepranden hoopt het iepenzaad zich op, wat gelegenheid biedt aan wat Koot en Bie 'kicks voor niks' noemden: zowel lopend als fietsend kun je met je voet iepenzaadhopen maken. Met de hulp van een zuchtje wind geeft dat prachtige zaadsneeuwtaferelen. Iependubbeltjes noemt men ze, Dagobert Duck zou erin zwemmen.

Laatst bedacht ik me opeens dat die zaadblaadjes niet alleen maar voor onze fun of ergernis de stad overnemen, maar natuurlijk een natuurlijk doel hebben. Dat zal ik even uitleggen.

Papa-iep en mama-iep vinden elkaar erg lief en gaan dan samen knuffelen. Dan komt er iepenzaad en de bedoeling is dat daar lieve baby-iepjes uit groeien die op hun beurt ook weer de stad kunnen sieren. Niets is minder waar. Ik durf te wedden dat van al die miljoenen of misschien wel miljarden zaadjes niet één boom komt. Dat is nog extremer dan de enorme hoeveelheid spermacellen waar nooit een baby uit komt, want het iepenzaadje is zelfs al bevrucht.

Miljarden iepenembryo's die het levenslicht niet zien. En als dan een zaadje het tot een vruchtbare middenberm haalt en ontspruit tot een boompje, weet de plantsoenendienst daar wel raad mee.

Zelfs in de stadsparken geloof ik niet dat er zomaar een zelfbeschikkend boompje het tot volledig wasdom schopt. Het is een stad. Het is Nederland. Bomen worden aangeplant.

Ik vind op straat met m'n voeten door de iepenzaadhopen gaan erg leuk. Vijf sterren daarvoor. Een ster aftrek voor de rommel in huis en op straat als het regent. En eentje aftrek voor het nutteloos geworden natuurfenomeen. Drie sterren.

recensiekoning.nl

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden