Ieng Sary ontkent schuld aan massamoord

De dissidente Rode-Khmerleider Ieng Sary heeft het Cambodjaanse volk maandag opgeroepen het verleden te vergeten. Ieng Sary, die als vice-premier belast met buitenlandse zaken deel uitmaakte van het Pol-Potbewind dat in de jaren 1975-'79 naar schatting twee miljoen Cambodjanen de dood in dreef, zei dat hij niet verantwoordelijk was geweest...

AP; REUTER

AP, Reuter

PHNOM MALAI

'Of ik berouw heb? Nee', zei Ieng Sary op een persconferentie voor meer dan honderd journalisten die hij had belegd op zijn basis in Phnom Malai, niet ver van de grens met Thailand. 'Ik heb nergens spijt van, want dat was niet mijn verantwoordelijkheid. '

Ieng Sary, die zich vorige maand samen met enkele duizenden van zijn strijders heeft afgescheiden van de Rode Khmers, zei dat hij met de Cambodjaanse regering afspraken had gemaakt over een staakt-het-vuren, maar dat een algehele vredesregeling meer tijd en overleg zou vergen. 'Ze hebben me ook juridische bescherming toegezegd', aldus Sary, die bij verstek ter dood veroordeeld is voor zijn aandeel in de massamoord. De ex-minister was een Parijse studievriend van Pol Pot; bovendien is hij getrouwd met een zuster van diens eerste vrouw.

Ieng Sary zei dat zijn breuk met Pol Pot al dateerde uit 1990, toen de haviken in de beweging hem beletten deel te nemen aan het vredesoverleg met de beide andere verzetsbewegingen en de Cambodjaanse regering. Dat overleg zou in juli 1991 uitmonden in de vredesakkoorden van Parijs, die onder andere voorzagen in hergroepering en ontwapening van de strijdende partijen en vrije verkiezingen.

De Rode Khmers weigerden echter mee te doen aan de verkiezingen die in 1993 door de Verenigde Naties werden georganiseerd. Ieng Sary lijkt er nu op uit te zijn die politieke weg wèl te bewandelen met zijn afgescheiden groepering, die hij de naam Democratische Nationale Verenigde Beweging heeft gegeven.

Blijkbaar als gebaar van goede wil droeg Ieng Sary maandag het stoffelijk overschot over van Matthias Wolf, een Duitser die tijdens een ritje per motorfiets op Cambodjaanse grondgebied was beland en die vermoedelijk in opdracht van Pol Pot is vermoord.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden