Ieng Sary ontkent schuld aan 'killing fields'

Ieng Sary, de leider van een afsplitsing van de Rode Khmer, heeft zijn betrokkenheid ontkend bij de genocide in Cambodja in de jaren zeventig....

Reuter, AP

BANGKOK

De voormalige nummer twee van de maoïstische beweging zegt in een interview met de Bangkok Post dat hij het vaak oneens was met de opperste leider Pol Pot, zijn voormalige zwager. Het vraaggesprek met de Thaise krant zou hebben plaatsgehad in een dorpje aan de grens tussen Thailand en Cambodja.

Ieng Sary ontkent een massamoordenaar te zijn. Het feit dat hij minister van Buitenlandse Zaken was in de periode 1975-'79 bracht met zich dat zijn naam in verband werd gebracht met de massamoorden. In het buitenland was hij het gezicht van het communistische regime, samen met Pol Pot. In werkelijkheid, zegt hij tegen de Bangkok Post, was hij vrijwel steeds in het buitenland wanneer de partij besluiten nam.

'Was dit tactiek van Pol Pot om zijn voornaamste criticus de gehele schuld voor de terreur in de schoenen te schuiven?', aldus Ieng Sary. 'De massamedia hebben een grote fout gemaakt door mij te betitelen als broeder nummer twee en de rechterhand van Pol Pot', zegt hij in zijn eerste interview sinds hij en een deel van de Rode Khmer zich eerder deze maand van Pol Pot afscheidden.

Ieng Sary, die veertig jaar actief is geweest in de Communistische Partij van Cambodja, zoals de Rode Khmer officieel heet, zegt dat hij zijn hele leven democraat is geweest en zich altijd heeft verzet tegen elke vorm van dictatuur.

Een geheim comité, dat alleen verantwoording schuldig was aan Pol Pot, zou verantwoordelijk zijn geweest voor de gruweldaden. In dit comité zaten volgens Ieng Sary onder-secretarisgeneraal van de partij Nuon Chea, vice-premier en hoofd van Defensie en Veiligheid Son Sen en diens vrouw Yun Yat. Nuon Chea, die belast was met het oppakken van intellectuelen en mensen die uit het buitenland terugkeerden, zou in werkelijkheid 'broeder nummer twee' zijn geweest.

In Cambodja gaan stemmen op om voormalige Rode Khmer-leiders gratie te verlenen. Co-premier Hun Sen zei na het bekendworden van het overlopen van Ieng Sary, enkele weken geleden, dat hij gratie zou moeten krijgen. En ook koning Sihanouk heeft een pleidooi gehouden voor een massale amnestie, die op 31 oktober, zijn verjaardag, zou moeten worden afgekondigd.

De Cambodjaanse premier prins Norodom Ranariddh reageerde sceptisch op het interview. 'Als ik Ieng Sary was geweest zou ik me verplicht hebben gevoeld hetzelfde te zeggen', zei hij. 'Het is algemeen bekend dat Pol Pot en Ieng Sary uiteindelijk verantwoordelijk waren voor de moorden.'

Co-premier Hun Sen zei na het overlopen van de afvallige Rode Khmers dat Ieng Sary gratie zou moeten krijgen. Later zwakte Hun Sen, wiens Volkspartij sinds 1993 met de royalisten een coalitie vormt, zijn aanbod af door te zeggen dat een beslissing hierover moet worden genomen door het Cambodjaanse parlement en koning Sihanouk.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden