Postuum

Ieke van den Burg ging liever op zoek naar een oplossing

Postuum Ieke van den Burg (1952-2014) Ze waarschuwde voor het kortetermijndenken van speculanten, maar koketteerde niet met haar gelijk toen de crisis uitbrak.

Ieke van den Burg Beeld KIPPA
Ieke van den BurgBeeld KIPPA

Ieke van den Burg wilde niet alleen discussiëren, maar ook spijkers met koppen slaan. Ze opereerde niet in de schaduw, maar bleef op de achtergrond omdat ze zelden controverses publiekelijk uitvocht. Dat deed ze niet als federatiebestuurder van de FNV noch als Europarlementariër voor de PvdA of commissaris/bestuurder van chipsmachinefabrikant ASML.

Ieke van den Burg overleed afgelopen zondag na een slopende ziekte. Ze is 62 jaar geworden. Van den Burg werd in Apeldoorn geboren. Ze studeerde sociale wetenschappen maar maakte die studie niet af. Wel voltooide ze een opleiding tot offsetdrukker. Dit leidde ertoe dat ze in aanraking kwam met Druk & Papier, de grafische bond van de FNV die berucht was bij werkgevers vanwege de hoge organisatiegraad en het militante karakter. Ze werd er in 1980 kaderlid. In 1984 werd ze emancipatiemedewerkster bij de bond. Samen met collega's als Karin Adelmund lukte het haar de pensioenvoorziening voor vrouwen en kinderopvang op de FNV-agenda te zetten.

Van den Burg trad in 1990 toe tot het federatiebestuur en werd werknemersvertegenwoordiger in de Sociaal-Economische Raad. Henk Muller, voormalig penningmeester van de vakcentrale, noemt haar iemand die 'tijdens vergadering een uitgesproken standpunt had, maar daar niet mee naar buiten trad'. In de jaren negentig werd ze ook internationaal actief, voor werknemersorganisaties EVV en ILO.

De PvdA vroeg haar in 1999 zich kandidaat te stellen voor een zetel in het Europese Parlement. Eerst hield ze zich in Straatsburg bezig met sociale kwesties. In haar tweede termijn stortte ze zich op financiële en monetaire zaken, zodat ze de factor kapitaal kon leren kennen. Zij was een van de eersten die waarschuwden dat op korte termijn opererende speculanten als hedgefondsen een financiële crisis zouden kunnen veroorzaken.

In 2008 kreeg ze gelijk maar koketteerde daar niet mee. Wel werd ze gehoord door de parlementaire enquêtecommissie-De Wit, die onderzoek deed naar de oorzaken van de financi-ele crisis. Ook daar onderscheidde ze zich door niet naar zondebokken te zoeken maar zich te richten op structurele oplossingen. Na haar vertrek uit Brussel in 2009 pakte Van den Burg nieuwe functies op zoals commissaris bij pensioenbeheerder APG, voorzitter van de stichting Toetsing Verzekeraars en zette zij een stichting op die ondernemingsraden en raden van commissarissen dichter bij elkaar wilde brengen. Zelf was ze commissaris bij het succesvolle chipmachinebedrijf ASML.

Ieke van den Burg laat een man en twee kinderen achter.

undefined

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden