'Iedereen wist van relatie Mariko Peters'

Kamerlid Mariko Peters (GroenLinks) stelt haar relatie met cultureel ondernemer Robert Kluijver bescheidener voor dan die in 2005 werkelijk was. Deze week beweerde ze dat zij de affaire begin 2006 meldde aan haar baas zodra 'zich daadwerkelijk een relatie ontwikkelde'. Zo zou ze belangenverstrengeling hebben voorkomen. Maar in de loop van 2005 was hun affaire al zeer vergaand.

Mariko Peters Beeld anp

Dat blijkt uit gesprekken met bronnen rond de Nederlandse ambassade in Kabul en uit correspondentie die de Volkskrant heeft ingezien. Peters raakte vorige week in opspraak door de beschuldiging in HP/De Tijd dat zij in het voorjaar van 2005, als diplomate op de Nederlandse ambassade in Afghanistan, het Prins Claus Fonds adviseerde over een subsidie-aanvraag van Kluijver, haar minnaar.

Innige relatie
Kluijver is een cultureel ondernemer die onder meer fondsen werft voor projecten in Afghanistan. Met hem onderhield zij toen al een innige relatie. Deze week bagatelliseerde Peters die relatie in NRC Handelsblad met de stelling dat zij pas achteraf, 'met de kennis van nu', kan vaststellen dat zij toen verliefde gevoelens had voor de man met wie zij later kinderen kreeg.

Pas begin 2006 brak volgens Peters het moment aan 'dat ik wel vond dat de schijn van vriendjespolitiek begon te ontstaan'. Daarom achtte ze het nodig dit te melden aan haar ambassadeur in Kabul, Martin de la Beij. Daarna is een functiescheiding aangebracht om te voorkomen dat het tweetal nog zaken zou doen.

In volle gang
Diverse bronnen wijzen op een andere gang van zaken: al ruim vóór 2006 was de liefdesrelatie in volle gang. Een lid van het ambassadepersoneel uit die periode bevestigt dat Kluijver al in 2005 kind aan huis was op de ambassade.

Deze bron, die anoniem wil blijven: 'Robert Kluijver logeerde op de ambassade. Daar sliep een groep diplomaten. Alle medewerkers hadden gezamenlijk ontbijt, ook Robert en Mariko. Iedereen wist dat de getrouwde Kluijver bij Mariko sliep. In de Afghaanse cultuur is dat een doodzonde, volgens de sharia mocht ze gedood worden. Wat ik lang niet wist, is dat ze óók een zakelijke relatie hadden. Toen dat bekend werd, stak iedereen zijn hoofd in het zand. De ambassadeur vond het goed, het werd onder het tapijt geschoven. Kluijver werd door ons als vip behandeld, hij had de privileges die alle diplomaten op de ambassade hadden, hij kon binnenlopen zonder gefouilleerd te worden. Hij maakte deel uit van de familie.'

Mailwisseling
Uit de al eerder gepubliceerde mailwisseling uit april 2005, bleek dat er toen volop sprake was van wederzijdse liefdesbetuigingen. Daarna werd het niet minder serieus. Peters op 7 augustus 2005 aan Kluijver: 'Beschouw de ambassade (mijn hok) als een permanent welkomstoord, voor zover je daar rust kunt vinden. Ik zal je met liefde in bad stoppen.'

In de week rond 11 juli 2005 is er een dip in de relatie. Peters schrijft aan Kluijver: 'Accepteer alsjeblieft wel van mij dat ik nog heel wel prima professioneel met je om zal kunnen gaan. En vriendschappelijk zal ik ook proberen.' Korte tijd later is het stel er weer bovenop en gaan ook de zaken weer door. Kluijver vraagt Peters om subsidie voor een boekenbeurs met uitgevers uit Iran, Pakistan en Afghanistan.

'Zou je belangstelling hebben om dit financieel te steunen?' Peters antwoordt dat 'deze ambassade nog fondsen heeft voor kleine culturele projecten. (...) Ik zal er naar kijken als je het indient.' Het tweetal is zich in de zomer van 2005 terdege bewust van het kwetsbare karakter van hun relatie. Ze schrijven over het 'vermijden van geroddel' en dat het misschien beter is elkaar niet te ontmoeten op een drukke plek.

Peters ontkende donderdag desgevraagd opnieuw dat zij in de fout is gegaan: 'Vanaf april 2005 hebben wij geen zaken meer met elkaar gedaan (...) pas vanaf begin 2006 kregen wij een stabiele relatie.'

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden