DagkoersenUw politieke nieuwsbrief

Iedereen werknemer? Hans Borstlap hoopt het debat los te wrikken

Hans Borstlap donderdagmiddag tijdens de presentatie van het advies van de commissie-Borstlap.  Beeld ANP - Koen van Weel
Hans Borstlap donderdagmiddag tijdens de presentatie van het advies van de commissie-Borstlap.Beeld ANP - Koen van Weel

Goedemiddag,
Minister Koolmees voelt de bui al hangen. Hij waarschuwde zojuist de Tweede Kamer, de vakbonden en de werkgevers: ‘Meteen de loopgraven induiken, dat brengt ons niet verder.’ Het advies van de commissie-Borstlap is immers juist bedoeld om die loopgraven te dichten.

Hier zijn uw Dagkoersen. Deze politieke nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

null Beeld

GESPREK VAN DE DAG
Iedereen werknemer

Hoe invloedrijk wordt het advies van de commissie-Borstlap, de commissie die vandaag het Binnenhof op stelten zet met een verstrekkend plan om de spelregels op de arbeidsmarkt totaal te herzien? Het doel is om de kloof tussen werknemers, zelfstandigen en flexwerkers te dichten. Dat vergt forse ingrepen in de loonbelasting, in het arbeidsrecht en in de sociale zekerheid.

Het rapport richt zich duidelijk op beïnvloeding van het politieke denken in de aanloop naar de verkiezingen van 2021. Borstlap zal hopen dat de essentie van zijn advies (‘iedereen weer werknemer, behalve de echte zelfstandigen') zijn weg vindt naar de verkiezingsprogramma's en vervolgens naar de formatie-onderhandelingen over het volgende kabinet.

Het doet denken aan de manier waarop de roemruchte commissie-Donner in 2001 het vastgelopen debat over de arbeidsongeschiktheidsverzekering WAO wist los te wrikken. Donner draaide de benadering om: voortaan moest het er niet om gaan wat iemand niet meer kon, maar om wat iemand nog wel kon.

Ook commissievoorzitter Piet Hein Donner provoceerde bewust. Op de vraag wat na de voorgenomen inperking van de WAO nog een reden kon zijn om in aanmerking te komen voor volledige arbeidsongeschiktheid, antwoordde hij droogjes: decapitatie. Velen vielen over hem heen, maar de Sociaal Economische Raad werkte zijn plan uit in een advies dat vervolgens in varianten in de verkiezingsprogramma’s belandde. In 2006 werd Donners principe omgezet in nieuwe arbeidsongeschiktheidswetgeving.

Dat is precies de route die Borstlap voor ogen heeft. Dat alle politieke partijen, vakbonden en werkgeversorganisaties vandaag vooral laten weten wat hen niet bevalt in het advies, neemt hij op de koop toe, zegt hij in gesprek met Volkskrant-verslaggever Gijs Herderscheê: ‘Niemand zal alleen maar blij worden van deze voorstellen.’

VOORTSCHRIJDEND INZICHT
Visser blaast verhuizing af

Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie.  Beeld ANP - Robin Utrecht
Barbara Visser, staatssecretaris van Defensie.Beeld ANP - Robin Utrecht

In 2012 leek het allemaal nog duidelijk: het kabinet besloot trots en vastberaden tot de bouw van de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne in Vlissingen, ter vervanging van de kazerne in Doorn. In 2015 zou de nieuwe Marinierskazerne in Vlissingen in gebruik worden genomen.

Vier keer werd het besluit daarna uitgesteld. Vandaag volgt het afstel: het kabinet ziet vrijwel zeker van de verhuizing af. Een belangrijke reden ligt in de aanhoudend grote weerzin onder de mariniers, die geen zin hebben om in Zeeland te werken. En hun partners al helemaal niet. Die weerzin is al enkele jaren zichtbaar in het grote aantal mariniers dat voortijdig het korps verlaat sinds de verhuizing werd aangekondigd. In 2018 waren dat er 182. In de eerste vier maanden van 2019 vertrokken al 93 mariniers. Fatale leegloop dreigt voor het korps.

Voor het ministerie van Defensie, dat jarenlang van geen wijken wilde weten, is het afstel een grote deceptie. Om maar niet te spreken van de gemeente Vlissingen, waar ze hoopten op een nieuwe economische impuls in een leeglopende regio. Precies daarover gaat nu nog het gesprek in de ministerraad, dat mogelijk morgen wordt vervolgd: hoe kan worden voorkomen dat Vlissingen met lege handen achterblijft?

OOK IN HET NIEUWS

Keijzers overstapservice
Overstappen naar een andere internet- en telefoonaanbieder wordt makkelijker. Staatssecretaris Keijzer van Economische Zaken hoopt met een nieuwe wijziging van de Telecommunicatiewet af te dwingen dat consumenten makkelijker kunnen switchen naar een andere leverancier.

Een wonder
Verslaggever Ariejan Korteweg ging op pad met D66, dat zich na een jaar vol klimaatrumoer weer wil gaan roeren als onderwijspartij. Maar toen was het niet Rob Jetten maar een meisje van dertien dat het gezelschap betoverde. ‘Wat ik maandagmiddag heb gezien, was weinig minder dan een wonder.’

D66-leider Rob Jetten.  Beeld ANP - Bart Maat
D66-leider Rob Jetten.Beeld ANP - Bart Maat

Dagkoersen is de politieke nieuwsbrief van de Volkskrant. Vragen of opmerkingen? Mail naar haag@volkskrant.nl. Deze nieuwsbrief elke werkdag per e-mail ontvangen? Vink dan hier ‘Volkskrant politiek’ aan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden