Iedereen staat hier, dus Maria sluit maar aan

AMSTERDAM De vertrekborden in de centrale hal van Schiphol liegen er niet om. Kuala Lumpur 12.00, Pisa 12.10, Londen 12.10, Los Angeles 12.15: allemaal geannuleerd....

In vertrekhal 3 heeft zich een ellenlange rij gevormd die niet in één blikveld te vangen is. De wachtende mensen hebben bestemmingen in alle windstreken, maar ze hebben één ding gemeen: ze hebben geen idee wanneer ze kunnen vliegen en hopen het antwoord te vinden aan het einde van de rij.

‘Ik ben bang dat ze wel vijf uur moeten wachten’, verzucht Marijke, terwijl ze flesjes water uitdeelt aan de gestrande reizigers. Ze werkt normaal op het kantoor van Schiphol, maar vandaag ‘staan alle hens aan dek’, zegt ze. Om drinken, chips en koeken uit te delen en om informatie te geven. Maar veel informatie is er niet.

Maria uit Brazilië staat al anderhalf uur in de rij, maar heeft eigenlijk geen idee waar ze op wacht. ‘Iedereen staat hier, dus ik ben er ook maar gaan staan.’

Frazer hoopt vandaag naar Schotland te kunnen vliegen. Zijn reisbureau raadde hem aan in de rij aan te sluiten. Hij en zijn vriend nemen om de beurt een rookpauze om het wachten ‘dragelijk’ te maken.

Analize is kapot. Ze slaapt sinds donderdag op Schiphol met haar twee dochtertjes van 6 en 4, die verveeld over een roze koffer hangen. Ze wist pas op zaterdag een veldbedje te bemachtigen voor haar kinderen, zelf sliep ze op de ijzeren bankjes. ‘De jongste heeft gisteren de hele dag gehuild.’

Nu wachten ook zij in de rij. De hoop dat ze vandaag via Londen naar Madeira kan vliegen, heeft Analize al opgegeven. Ze hoopt haar vlucht te kunnen omboeken naar Spanje of Portugal en vandaar haar eindbestemming te bereiken.

‘Maar drie uur vertraging’
Er zijn mensen met meer geluk. De Nederlandse Suzanne en Michael checken net hun koffers in bij balie 27. Zij vliegen vandaag, zoals gepland, naar Egypte. ‘Met maar drie uur vertraging’, zegt Michael enthousiast. ‘Maar we hebben de afgelopen dagen wel enorm in de stress gezeten hoor’, vult Suzanne aan.

Sinan (71) zit naast de balie van zijn luchtvaartmaatschappij op een grote, zwarte koffer gedesillusioneerd voor zich uit te kijken. Het is twee uur en hij heeft er al een lange dag opzitten. Sinan was om zes uur ’s ochtends op Schiphol om een plekje te kunnen bemachtigen op de vlucht naar Istanbul. Tot nu toe zonder succes.

Aan de balie van de luchtvaartmaatschappij werd hem verteld dat hij nog wel een paar dagen kon wachten, omdat hij in Nederland woont en thuis kan slapen. ‘Ze geven voorrang aan de mensen die op het vliegveld hebben geslapen of in een hotel.’

Verrassend energiek vervolgt hij: ‘Maar ik heb ook betaald voor het ticket en ga vandaag vliegen. Hoe dan ook.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.