Iedereen raadt het hem af, maar Trump wil weg uit Syrië: 'Ik wil óns land weer opbouwen'

De Amerikaanse generaal Jamie Jarrard schudt de hand van een Syrische rebellenleider Beeld AP

President Donald Trump wil een 'snel einde' maken aan de Amerikaanse militaire operaties in Syrië. Maar vooralsnog zullen de VS en hun bondgenoten de strijd tegen de terreurgroep Islamitische Staat (IS) voortzetten.

Dat bleek woensdag uit een verklaring van het Witte Huis. Volgens Amerikaanse media heeft Trump geluisterd naar zijn adviseurs en militaire leiders, die menen dat IS weliswaar grotendeels verslagen is maar nog altijd een gevaar vormt.

Trump heeft de afgelopen tijd meer dan eens gezinspeeld op terugtrekking van de naar schatting tweeduizend Amerikaanse militairen in Syrië. Het gaat hier voornamelijk om militaire adviseurs die de door Koerden gedomineerde Syrische strijdgroep SDF bijstaan en speciale eenheden, zoals commando's, die jacht maken op het leiderschap van IS. Ook voert de Amerikaanse luchtmacht nog dagelijks aanvallen uit op IS-doelwitten in Syrië en Irak. De miljarden dollars die de operatie kost, kunnen volgens Trump beter in de VS worden besteed.

Afgeraden

Tijdens een ontvangst van Baltische leiders dinsdag in het Witte Huis, zei de president dat de belangrijkste missie van de militairen, het verslaan van IS, 'bijna is volbracht'. De jihadisten zijn het afgelopen jaar in Syrië verdreven uit hun hoofdstad Raqqa en in Irak raakten ze onder andere Mosul kwijt. Trump: 'Ons belangrijkste doel was ons te ontdoen van IS. Wij zijn daarin geslaagd. Deze missie is erg kostbaar voor ons land. Ik wil daar weg. Ik wil onze militairen naar huis halen. Ik wil ons land weer opbouwen.'

Trump had woensdag telefonisch contact met de Franse president Emmanuel Macron. Die liet daarna weten dat 'Frankrijk en de VS vastbesloten zijn door te gaan met hun acties om een einde te maken aan de terroristische organisatie'. Volgens Parijs moet voorkomen worden dat IS zich weet te herstellen van de geleden verliezen.

Vernietigd

Ook de Russische president Vladimir Poetin zei woensdag dat IS nog altijd een bedreiging vormt. 'Het is duidelijk dat deze terreurgroep, ondanks de situatie waarin deze zich bevindt, nog behoorlijk gevaarlijk kan zijn en landen kan aanvallen.' De VS en Rusland hebben in Syrië tegenstrijdige belangen. Hun gezamenlijke streven is het uitschakelen van IS, maar Rusland steunt het bewind van president Assad terwijl de VS een deel van de gewapende oppositie terzijde staat.

Tijdens de presidentsverkiezingen beloofde Trump een einde te maken aan de Amerikaanse militaire interventies in het Midden-Oosten en Afghanistan. Tot nu toe is dit niet gelukt. Sinds de start in 2014 van Operation Inherent Resolve, de militaire aanval op IS in Syrië en Irak, hebben de grond- en luchtoperaties de VS tot medio vorig jaar 14,3miljard dollar gekost.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@volkskrant.nl.