nieuwscoronatesten

Iedereen met coronaklachten kan bellen voor een test: 0800-1202

0800-1202. Dat is het landelijke telefoonnummer voor wie een afspraak wil maken voor een coronatest. Vanaf maandag 1 juni om 8 uur kan iedereen met klachten die mogelijk duiden op corona, zoals koorts, hoesten of keelpijn, bellen naar dit nummer voor een test bij de GGD. Dit heeft het ministerie van Volksgezondheid maandagochtend bekendgemaakt.

Het nieuwe beleid: zo veel mogelijk mensen testen en de nauwe contacten traceren van iedereen die besmet blijkt. Beeld ANP

Met de instelling van dit telefoonnummer is een test op corona nu voor iedereen toegankelijk. Voorheen konden alleen bepaalde groepen een beroep doen op zo’n test, zoals werknemers in de zorg en leraren. Dit is, met de versoepeling van de coronaregels, het nieuwe beleid: zo veel mogelijk mensen testen en de nauwe contacten traceren van iedereen die besmet blijkt. Om het aantal besmettingen in Nederland op het huidige lage peil te houden, is het noodzakelijk zo de verdere verspreiding van het virus meteen in te dammen.

Gratis, van 8 tot 20 uur

Het nummer 0800-1202 is gratis en zeven dagen per week bereikbaar van 8 tot 20 uur. Voor het afnemen van de testen hebben de GGD’s ruim tachtig teststraten door het hele land ingericht.

Alleen bij mensen met klachten wordt een test afgenomen. Zonder klachten heeft testen volgens de GGD’s geen zin. Bellers krijgen vragen over de aard van de klachten en moeten hun burgerservicenummer geven. Daarna horen ze de tijd en plaats van de test.

Het streven is om de test zo snel mogelijk af te nemen, in principe de volgende dag. Binnen 48 uur wordt de uitslag doorgebeld. Wie positief test, moet veertien dagen in thuisquarantaine. Omdat de verwachting is dat de eerste dagen veel mensen tegelijk zullen bellen, kan het langer duren voordat er een afspraak kan worden gemaakt voor een test, waarschuwen de GGD’s. 

Lees ook

De GGD's zijn flink uitgebreid voor coronatesten
De 25 GGD’s in Nederland zijn de capaciteit flink aan het vergroten in de aanloop naar juni. Dan kan iedereen met klachten zich op corona laten testen en worden contactonderzoeken de standaard bij een positieve uitslag. Op bezoek bij de GGD regio Utrecht: ‘Ik voel me niet ziek of zo.’

Bedrijfsartsen voelen zich buitenspel gezet bij coronatesten
Het klinkt als de kortste en meest logische route. Dat iedereen met bijvoorbeeld hoestklachten per 1 juni rechtstreeks, zonder tussenkomst van de bedrijfsarts, bij de GGD terecht kan voor een coronatest. Maar daar denken de bedrijfsartsen zelf anders over. Dat zij buitenspel worden gezet bij de virustesten en bij de nazorg levert extra risico’s op, voor werknemers en werkgevers, zeggen zij.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden