Nieuws

Iedereen mag van Facebook weer zeggen dat het covid-virus uit een lab komt

‘Het coronavirus is door de mens in een lab ontwikkeld’: vanaf deze week kan iedereen dit, of een mededeling met vergelijkbare strekking, weer zeggen op Facebook. Het sociale medium zal dit soort berichten niet meer verwijderen, belooft een woordvoerder aan nieuwssite Politico. Het besluit volgt op de hernieuwde discussie over de oorsprong van het virus.

Laurens Verhagen
. Beeld Facebook
.Beeld Facebook

‘In het licht van de lopende onderzoeken naar de oorsprong van covid-19 en in overleg met volksgezondheidsexperts, zullen we niet langer de bewering dat covid-19 door de mens is gemaakt uit onze apps verwijderen’, aldus de zegsman. Facebook wijst op ‘de veranderende aard van de pandemie’ en de noodzaak om het beleid regelmatig te actualiseren op basis van nieuwe feiten en trends.

Strenger optreden

Facebook maakte in februari bekend dat het strenger zou optreden tegen desinformatie over vaccinaties en covid. Dat betekende niet alleen dat berichten als ‘Vaccins zijn giftig, gevaarlijk en kunnen autisme veroorzaken’ niet langer welkom waren op Instagram en Facebook, maar ook berichten waarin staat dat het virus door de mens is ontwikkeld.

Dat gebeurde mede op basis van eerder onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), dat uitwees dat het virus waarschijnlijk niet uit een laboratorium afkomstig is, maar van dieren. Er kwam toen weliswaar kritiek op dat onderzoek – China zou niet genoeg openheid van zaken hebben gegeven – maar dit was voor Facebook tot nu de officiële lijn.

Twijfel

Sinds kort is de twijfel weer opgelaaid nadat The Wall Street Journal op basis van Amerikaanse inlichtingen meldde dat medewerkers van het laboratorium in de Chinese stad Wuhan – waar de uitbraak begon – al in 2019 klachten hadden die horen bij het virus.

Het laboratorium ontkent overigens dat medewerkers destijds ziek zijn geworden als gevolg van een mogelijke uitbraak van het coronavirus. Voor Facebook is het hoe dan ook reden om het ‘tegengeluid’ weer toe te staan.

Het terugdraaien laat zien in wat voor lastig parket het techbedrijf zich bevindt. Alles maar toestaan, zoals vroeger gebeurde, is al lang geen optie meer. Daarvoor in de plaats is een beleid van actief ingrijpen gekomen. Maar ook hier klinkt luide kritiek; dit keer op de macht van bedrijven als Facebook, die bepalen hoe het publieke debat wordt gevoerd.

Extra maatregelen

Ondertussen gaat Facebook door met zijn pogingen de verspreiding van desinformatie in te dammen. Woensdag nog kondigde het bedrijf extra maatregelen aan. Individuen die ‘herhaaldelijk’ misleidende of foutieve informatie delen op Instagram of Facebook komen vanaf nu op het strafbankje terecht.

Dat betekent dat alle berichten van die personen een lage prioriteit krijgen. Ofwel: ze worden wat verstopt, zodat hun volgers meer moeite moeten doen om ze alsnog te zien te krijgen.

Facebook nam dit soort maatregelen al langer voor groepen en pagina’s die desinformatie verspreiden. Het bedrijf vertelt niet hoe vaak iemand een bericht met desinformatie mag posten voordat hij een straf krijg. Ook is niet duidelijk hoe de berichten meetellen die eerst onder het kopje ‘desinformatie’ vallen, en later toch weer niet. Zoals de ‘het virus is door mensen gemaakt-berichten’.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden