Iedereen kende de zingende omroeper

De presentator van Wie van de Drie en zanger van Tulpen uit Amsterdam is overleden. De onkreukbare gentleman Emmink was ongekend populair.

HARO KRAAK

Presentator en zanger Herman Emmink, 'de zingende omroeper', is op 86-jarige leeftijd overleden. Als presentator van het spelprogramma Wie van de Drie en zanger van het liedje Tulpen uit Amsterdam verwierf hij grote faam. In een revalidatiecentrum in Laren blies hij maandag zijn laatste adem uit in het bijzijn van familie en vrienden.

Na de middelbare school gaat Emmink meteen in militaire dienst en wordt hij naar Nederlands-Indië gestuurd. Hier werkt hij voor soldatenzender Radio Sario. Eenmaal terug in Nederland moest en zou hij omroeper worden, wat hem uiteindelijk lukt. Vanaf 1954 gaat hij aan de slag voor de VARA en de AVRO. Omdat zijn zangcarrière ook bloeit, onder meer door deelname aan het Nationale Songfestival in 1961, krijgt hij de bijnaam 'de zingende omroeper'.

Tussen 1965 en 1982 maakt hij 830 live-uitzendingen voor zijn radioprogramma Muzikaal Onthaal. In 1971 wordt hij de derde presentator van Wie van de Drie, een programma dat een miljoenenpubliek trekt en Emmink ongekend populair maakt als onkreukbare gentleman. 'Heel Nederland keek naar dat programma', herinnert vriend en oud-collega Eef Brouwers (74) zich. Brouwers is voorzitter van de Oude Jongensclub, een groep oud-omroepmannen waarvan ook Emmink deel uit maakte. Ze zagen elkaar vaak.

Emmink zal vooral ook herinnerd worden als de zanger van Tulpen uit Amsterdam, oorspronkelijk een Duits lied, waarvan hij in 1957 de Nederlandstalige versie opneemt. Het couplet laat hij weg, want dat 'sloeg werkelijk nergens op'. Het couplet wordt vervangen door een koor dat la-la-la zingt. 'Ze kunnen na 35 jaar beter één liedje van je onthouden hebben dan dat ze er 35 andere hebben vergeten', zegt Emmink in 1994 tegen NRC Handelsblad. 'Het moet de simpelheid van de tekst en de melodie zijn geweest, die het lied heeft doen aanslaan. Natuurlijk is me vaak nagedragen dat ik een sufferd ben, die niet eens weet dat er in Amsterdam helemaal geen tulpen worden gekweekt. Maar, zei ik dan altijd: ze worden er wél uit de parken gejat als ze daar groeien.'

In 1992 maakte Emmink eenmalig zijn rentree als presentator van Zo vader, zo zoon bij de NCRV. Hij verving de vaste presentator Gerard van den Berg in de 300ste aflevering. Ook keerde hij in 1994 tijdelijk terug met het radioprogramma Oud Plaatwerk.

De afgelopen jaren heeft Emmink meerdere herseninfarcten gehad. Collega en vriendin Conny Vink (67) vond hem vorig jaar op Hemelvaartsdag terwijl hij hevig bloedend op de grond lag na een val. 'Hij heeft heel erg zijn best gedaan', zegt Vink, 'maar hij is nooit helemaal hersteld.'

Hoewel Emmink een rijbewijs had, heeft hij nooit achter het stuur gezeten, zegt Vink. Zij pikte hem altijd op en samen reden ze naar voorstellingen door het hele land.

De laatste weken ging het bergafwaarts met Emmink, die zijn lichaam aan de wetenschap ter beschikking stelt. Vink: 'Het kaarsje is langzaamaan uitgegaan. Hij is heel rustig gestorven.' Haro Kraak

undefined

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden