Iedereen kan helpen in de strijd om het smelten van poolijs tegen te gaan

Beeld de Volkskrant

Afgelopen weekend is Bernice Notenboom, poolreiziger en klimaatjournalist, afgereisd naar Spitsbergen, zo meldde de NOS, met in haar kielzog 66 mannen en vrouwen uit het Nederlandse bedrijfsleven. Managers van onder meer ING, Schiphol, de Gasunie en het Havenbedrijf Rotterdam die vanaf de hoofdstad Longearbyen met het zeilschip Rembrandt van Rijn zullen varen naar Kongsfjord.

Notenboom wil de vertegenwoordigers van het bedrijfsleven daar, zo vermeldt haar website 2dgrees.com, laten zien hoe rap de Blomstrandgletsjer smelt, hoe de 14de Juligletsjer zich elk jaar 100 meter terugtrekt en hoe vogels, walrussen en ijsberen zich staande houden onder de snel veranderende omstandigheden.

Van de deelnemers wordt verwacht dat ze na de aanblik van smeltende ijsvlakten en jonge ijsbeertjes gaan nadenken over een strategie om de uitstoot van CO2 in hun bedrijf substantieel terug te brengen. Het lijkt me een mooi initiatief, want weinig werkt beter bij het kweken van loyaliteit dan zelf zien en meemaken. Dit is de reden dat er dingen bestaan als studietrips, werkbezoeken en persreizen. Zo maakte ik een onvergetelijke persreis naar Groenland, ruim anderhalf decennium geleden en op kosten van de Deense belastingbetaler. Het officiële onderwerp was het veiligstellen van een visserijverdrag tussen Groenland en de Europese Unie, meen ik me vaagjes te herinneren; over vis heb ik naderhand niets geschreven, maar ik werd te midden van de ijsbergen in de Diskobaai in één klap vriend voor het leven van ijsmassa's, gedroogde vis, sledehonden, Groenlanders en Deense belastingbetalers.

Het smelten gaat hard in het poolgebied, zo stellen wetenschappers keer op keer vast. In een chatsessie op Facebook legde weerman en klimaatwetenschapper Peter Kuipers Munneke, die ook op Spitsbergen is, gisteren uit dat het dit jaar exteem warm is in het gebied. Hij vertelde dat een van de theorieën is dat het poolgebied de hele wereld koel houdt omdat de witte vlakten zonlicht terugkaatsen en dat het verdwijnen van ijs en sneeuw dus nog rappere opwarming tot gevolg zal hebben. En hij voegde eraan toe dat het niet duidelijk is of de mensheid grote temperatuurs- en klimaatveranderingen zal kunnen overleven.

Aan deze opbeurende boodschap werd dit weekend het nieuws toegevoegd dat Donald Trump, al honderd dagen Amerikaans president en nog weinig bereikt naast chaos en ongerijmdheid, wil toestaan dat er aan zijn zijde van het poolgebied naar olie en gas wordt geboord. Barack Obama had als een van zijn laatste daden boren in dit gebied nog 'permanent verboden' verklaard; het was een wanhoopspoging. Trump tekende vrijdag een besluit waarmee hij dit verbod beoogt terug te draaien.

Experts verwachten een langdurig juridisch gevecht met een ongewisse uitkomst, waarbij ook nog rekening dient te worden gehouden met het feit dat Trump over een half jaar een tegengesteld presidentieel besluit tekent. En zelfs als een en ander negatief uitpakt voor de ijsmassa's is het nog de vraag wie er zal willen boren. Een paar jaar geleden staakte Shell nog de queeste naar poolijsolie; het werken in het poolgebied bleek moeilijk en duur.

Hoe harder het smelten gaat, hoe aantrekkelijker het boren evenwel wordt. Het is dus zaak dat Notenboom en haar bedrijvenexpeditie de strijd om het poolijs winnen.

Iedereen kan helpen. Met kleine, alledaagse stapjes.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden