Iedereen juicht als de grijns van Obama op het scherm verschijnt

Uit het hele land zijn ze gekomen. Want Obama is in Washington. ‘Het is geschiedenis. Ik moet erbij zijn.’..

Van onze correspondent Philippe Remarque

WASHINGTON Doodstil luisteren honderdduizenden mensen naar de manende woorden van Lincoln, Roosevelt, Kennedy en Martin Luther King, uitgesproken door acteurs als Samuel L. Jackson. Luidkeels zingen ze mee met Garth Brooks’ Bye Bye Miss American Pie en U2’s In the name of Love.

Tot helemaal op de heuvel van het Washington Monument staan ze opeengepakt, in opperbeste stemming. Als de brede grijns van een meedeinende Barack Obama op de videoschermen verschijnt, juicht iedereen.

Uit het hele land zijn ze naar Washington gekomen. ‘Mijn land heeft me verrast, ten goede’, zegt een zwarte man uit Alabama, die de inauguratie wil meemaken. ‘Het is geschiedenis. Ik moet erbij zijn.’ Een blanke vrouw verderop zwijmelt: ‘Het is zo positief wat er met dit land gebeurt. Mensen geloven er weer in. We denken dat Obama ons vooruit kan brengen.’

America the Beautiful weerklinkt, en This land is my land wordt meegezongen. Patriottisme is van iedereen. En welk ander land kan met zo’n gemak een blik wereldsterren opentrekken?

Ze treden op onder de ‘beschermende blik van Lincoln’, zoals Queen Latifah het noemt. Het zittende stenen beeld van de president die de slaven bevrijdde, torent boven het podium in de verte uit, net als toen Martin Luther King hier droomde van een Amerika waar huidskleur er niet toe doet.

President Obama is een mijlpaal op de weg die is ingeslagen door ‘Abe Lincoln’, zoals Tom Hanks hem vandaag familiair noemt. De zestiende president is dan ook Obama’s grote voorbeeld. Lincoln was net als hij relatief onervaren en kwam voort uit het staatsparlement van Illinois. Op de trappen van dat gebouw lanceerde Obama twee jaar geleden zijn campagne, net als Lincoln. Hij citeerde de beroemde toespraak waarmee Lincoln opriep een einde te maken aan de verdeeldheid in Amerika, ook Obama’s thema.

Nu Obama geïnaugureerd wordt, grijpt hij opnieuw terug op Lincoln, wiens 200ste verjaardag in februari uitgebreid wordt gevierd. Obama legt dinsdag de eed af op de bijbel die Lincoln daar ook voor gebruikte. Voor zijn inauguratietoespraak heeft hij de laatste weken veel gelezen in de toespraken van zijn ‘buitengewone inspiratie’. De lunch op het Capitool erna is losjes op Lincolns voorkeuren geïnspireerd.

En zaterdag begon Obama de festiviteiten – net als Lincoln, die uit Illinois naar Washington reisde – met een lange treinrit en onderweg honderd toespraken hield.

Obama hield het op Philadelphia-Washington in één dag, met drie toespraken. Daarin hield hij zijn landgenoten de founding fathers ten voorbeeld, die zoveel weerstand te boven waren gekomen.

‘Onze problemen zijn misschien nieuw, maar wat nodig is om ze te boven komen niet. Nodig is het hetzelfde doorzettingsvermogen en idealisme dat onze stichters aan de dag legden. Nodig is een nieuwe onafhankelijkheidsverklaring, niet alleen in het land, maar ook in onze levens. Een beroep, niet op onze makkelijke instincten, maar op onze betere engelen.’

Het laatste verwees naar de beroemde ‘better angels of our nature’ uit Lincolns eerste inauguratierede. De eed is nog niet afgelegd, en nu al is zoveel geschiedenis de revue gepasseerd, zoals altijd bij inauguraties. Een commentator wees erop dat Amerikanen met hun jonge land er zeer aan hechten zichzelf te bevestigen met hun korte, maar imposante traditie.

Op een aantal plaatsen langs de treinroute trotseerden mensen de vrieskou om de volgende president te zien zwaaien op het achterbalkon van zijn ouderwetse wagon. In Baltimore luisterden er veertigduizend naar zijn speech.

Aan boord van de trein had Obama gewone Amerikanen meegenomen met bijzondere verhalen of problemen die hij op campagne had ontmoet. Hij beloofde in het Witte Huis iedere dag aan hen te denken.

Als het concert voor het Lincoln-monument bijna ten einde is, neemt Obama het woord. Het wordt doodstil. Ganzen vliegen door het avondrood. Obama houdt een verhaal over zware tijden, en waarschuwt dat het niet snel zal gaan, en dat er tegenslagen zullen zijn. ‘Maar ik heb nooit zoveel hoop gehad dat de Verenigde Staten van Amerika zullen volharden; dat de droom van onze stichters zal voortleven in onze tijd.’

Daar krijgt hij stormachtig applaus voor. En natuurlijk vergeet Obama niet Lincoln te noemen: ‘Achter mij, uitkijkend over de unie die hij heeft gered, zit de man die op zoveel manieren deze dag mogelijk heeft gemaakt.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden