Iedereen is welkom in De Balie, ook Durlacher

In haar stuk over Nawal el Saadawi (Forum, 22 maart) zegt Jessica Durlacher dat de moslimvrouwen die afgelopen weekend de vrouwenmoskee in De Balie bezochten, wel blij waren dat Ayaan Hirsi Ali had besloten niet te komen....

Myriam SahraouiNatasja van den Berg en Elly Ludenhoff en Madelon van de Pas

Zij verbaast zich hier klaarblijkelijk over en vindt dat iedereen die strijdt voor gelijke rechten voor vrouwen in de islam, even welkom zou moeten zijn. Wij zijn het hiermee eens. We verbazen ons over de reactie van Jessica Durlacher, aangezien Hirsi Ali, overigens net als Durlacher, van harte welkom is in De Balie.

Nawal el Saadawi strijdt voor de gelijkheid van vrouwen, niet alleen in de islam, maar ook in het christendom, jodendom en andere religies. De Balie heeft Nawal el Saadawi uitgenodigd om hierover een lezing te geven. Zij wijst er namelijk op dat alle religies - niet alleen de islam - tradities kennen die vrouwen onderdrukken. Dat vindt De Balie een welkome aanvulling op het publieke debat, dat regelmatig verwordt tot eenzijdige kritiek op de islam.

De komende tijd zal De Balie vaker gasten uitnodigen die hun visie geven op de positie van vrouwen in de islam. In deze serie programma's, onder de titel Zina, staat de dialoog centraal. Iedereen zal, zoals altijd, welkom zijn.

Nawal el Saadawi eindigde haar lezing afgelopen zaterdag met de oproep aan eenieder die het met haar oneens is met haar in discussie te gaan, omdat wij alleen van debat kunnen leren. Jammer dat Durlacher deze kans niet heeft genomen. Dat is wat constructiever dan een stukje typen, waarin een reactie op El Saadawi bij elkaar gegoogled is.

Volgens Durlacher is Nawal el Saadawi anti-Amerika en anti-Israël en weigert ze bovendien terroristen in het Midden-Oosten te veroordelen. Durlacher: 'Het is cynisch om de vraag te stellen of de moslima's in De Balie zich wellicht om deze redenen bij Nawal el Saadawi wel op hun gemak voelen en niet bij Hirsi Ali - maar hij kwam even bij mij op.'

Dat is niet cynisch, dat is een nare en beledigende insinuatie over de bezoekers van onze Vrouwenmoskee, want deze zouden dan ook de terreur in het Midden-Oosten goedkeuren. Als Durlacher was gekomen, had ze van El Saadawi kunnen horen dat zij 'opstand tegen koloniale bezetting niet kan veroordelen, en dat die opstand soms gewapend is, daar heeft zij mee leren leven'. Zij had naar aanleiding van deze opmerking met El Saadawi in debat kunnen gaan.

Want dat is de functie van De Balie: een podium bieden aan mensen met uiteenlopende visies en gedachten. Onze bezoekers kunnen vervolgens hun eigen standpunt bepalen. Zij hoeven het niet eens te zijn met de genodigden, misschien zelfs wel juist niet. De Balie is op zoek naar dialoog, niet naar dogma's.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden