Iedereen is op zoek naar warmte, liefde en erkenning - ook Gert-Jan Segers

Beeld de Volkskrant

Nu de PvdA zich eerst gaat omvormen tot een brede progressieve volksbeweging en alleen bereid is het land te redden wanneer het staatsnoodrecht in werking treedt, zijn alle ogen gericht op Gert-Jan Segers van de ChristenUnie. Hij moet het motorblok aan de praat zien te krijgen en hij sprak daarom gisteren weer met de informatiemagiër.

Ik verdiepte me gisteren in de vraag wat het staatsnoodrecht eigenlijk inhoudt en onder welke omstandigheden Lodewijk Asscher alsnog bereid zal blijken de ondergang van het land te helpen voorkomen. Met zijn verwijzing naar het staatsnoodrecht doelde Asscher op Artikel 103 van de Grondwet: 'Uitzonderingstoestand'.

Uit het commentaar van S. Daniëls op nederlandrechtsstaat.nl: 'Het staatsnoodrecht heeft betrekking op het staatsrecht dat de overheid ter beschikking staat ten tijde van alle mogelijke noodsituaties.' Dat zijn omstandigheden waarbij Grondwet even aan de kant wordt geschoven: een burgeroorlog, de inval van een vijandige mogendheid, de overstroming van Nederland, een killervirus of de Elfstedentocht. Pas wanneer de Russen komen, schuift de PvdA aan, daar komt het op neer. We mogen dus vaststellen dat Asscher een onmogelijke voorwaarde voor regeringsdeelname op tafel legde. Zoals hij zelf al zei: het noodstaatsrecht treedt nog niet in werking wanneer het motorblok geen vierde wiel aan de wagen weet te vinden.

Dus nu moet Gert-Jan Segers het doen. Hij sprak gisteren anderhalf uur met Tjeenk Willink. Na afloop zei hij dat hij een 'gewenste optie' wil zijn. Vooral Alexander Pechtold zal het uit zijn mond moeten zien te krijgen: 'De ChristenUnie is gewenst'. Dat zal nog niet meevallen.

Tekst gaat verder na de foto.

Segers zei na afloop van het gesprek met Willink dat hij 'een gewenste optie' wil zijn. Beeld ANP

De strenge eis van Segers is even ingewikkeld als terecht. Niemand heeft zin om er in een relatie waarvan het de bedoeling is dat hij vier jaar standhoudt maar een beetje bij te hangen. We willen allemaal serieus worden genomen en zijn allen op zoek naar warmte, liefde en erkenning, en dat geldt ook voor Gert-Jan Segers. Niets menselijks is de politicus vreemd. Hij wil het horen, van Mark, Sybrand en Alexander: wij houden van jou, Gert-Jan. Maar opgelegde liefdesverklaringen zijn vaak problematisch.

Segers is een redelijk man en hij is, wat je verder ook vindt van christenpolitiek, leider van een sympathieke en constructieve partij. Maar hij en zijn kiezers hebben geen zin in de liberale hervormingen van D66 betreffende levenseinde, donorregistratie en softdrugslegalisering. Ook zijn ze bij de ChristenUnie een stuk minder enthousiast over Europa en de euro dan bij D66.

Daar staat tegenover dat de CU op een aantal terreinen (milieu, vluchtelingen, sociale ongelijkheid) progressief van aard is. En dat Pechtold geen deel wil uitmaken van een verder conservatief kabinet waarin hij solo de aanvallen van de verzamelde linkse oppositie moet afslaan.

De leiders van de Democraten en de ChristenUnie staan allebei voor een zwaar dilemma. Dit is een land van principes waar op water bij de wijn electorale afstraffing staat. En we hebben het hier over wezenlijke principes, van zowel D66 als CU. Daarom zie ik Pechtolds gewenstverklaring er niet van komen en die van Segers zelf, in de richting van D66, trouwens evenmin.

Het wordt de vraag of we straks de notie 'voltooid leven' niet zullen moeten toepassen op een meerderheidskabinet. Misschien ziet ook de informatiemagiër straks geen andere mogelijkheid dan euthanasie - of ook daartegen moeten principiële bezwaren bestaan.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden