Column

Iedereen is druk met Yanis Varoufakis

Sheila Sitalsing

Het is alweer ruim een jaar geleden dat onze Europacorrespondent te Brussel uit de mond van een doorgewinterde buitenlandse vrouwelijke collega de woorden 'Ik zou verliefd op hem kunnen worden, met zijn humor en intelligentie' optekende.

'Hem', dat was Jeroen Dijsselbloem, toen een jaar voorzitter van de eurogroep, aanvankelijk verguisd, vervolgens bejubeld en daarna kennelijk uitgegroeid tot object van begeerte in bepaalde, van normale mensen verstoken kringen.

Zeer tijdelijk object van begeerte. Want nu heeft Europa Yanis Varoufakis, de nieuwe Griekse minister van Financiën, en iedereen is er maar druk mee.

Een doorgaans serieuze Britse krant drukte een jubelstuk af met belangwekkende observaties als: man is dasloos en draagt het hemd uit de broek! Man heeft het type leren jack waarin Vladimir Poetin op berenjacht gaat! Man vliegt economy class!

Op verspreide nieuwsfoto's van Varoufakis (en dat zijn er veel), wordt de Griek doorgaans fraai in beeld gebracht, de robuuste kaaklijn krijgt alle ruimte, terwijl zijn gesprekspartners er op die foto's net zo verpieterd bij zitten als Ella Vogelaar na een behandeling door GeenStijl.

En terwijl mensen die de euro een warm hart toedragen desperaat logica trachten te ontdekken in 's mans strategie - wat wíl de Griek nou, wel/geen schuldkwijtschelding, wel/geen trojka, wel/geen ruzie met zo ongeveer iedereen in de Europese Unie, gewoon een paar weekjes uitstel? - geeft Varoufakis opmerkelijke interviews.

Zoals een nu al legendarisch gesprek met BBC's Newsnight waarin hij waarheden als koeien ('De Griekse ziekte is dat een insolvabiliteitsprobleem is aangepakt als een liquiditeitsprobleem') en verstandige standpunten over het verpatsen van havens ('Griekenland is in een deflatoire spiraal door de trojka gedwongen om waardevolle staatseigendommen te verkopen voor veel te weinig geld, geld dat is verdwenen in het zwarte gat van de financiering van een onhoudbare schuld.') doorspekt met commentaar op de BBC. Zo zei hij 'zelden zoiets onzorgvuldigs te hebben gezien' als de korte reportage over Griekenland die de BBC voorafgaand aan het vraaggesprek met Varoufakis uitzond. En toen de interviewster hem wees op dubbelzinnige uitspraken, antwoordde hij: 'Uw aannames en uw vragen zijn dubbelzinnig, en u moet me niet steeds onderbreken.'

Het was een heerlijk verfrissend optreden, maar ik begon me ook zorgen te maken. Met deze manier van opereren was weinig mis in de afgelopen jaren, toen Varoufakis nog gewoon een econoom was met verstand van de Griekse crisis, die als een soort Sweder van Wijnbergen zijn mediarondjes draaide op CNN, op de BBC, in Nieuwsuur en in de Volkskrant.

Maar als Varoufakis op deze zelfde toon converseert met Mario Draghi, Jeroen Dijsselbloem, Wolfgang Schäuble en al die anderen van wier goedertierenheid de Grieken afhankelijk zijn, kan het niet goed aflopen. Misschien is het superieure bluf, hogere onderhandelingskunde van de speltheoreticus waar ik als simpele ziel die al moeite had met basale tentamenvragen over het Nash-evenwicht geen weet van heb.

Gisteren beloofde Yanis Varoufakis 'een razernij van redelijkheid'. Het klonk als vrede. In Brussel pakte Jean Claude Juncker ondertussen Alexis Tsipras, de politieke baas van Varoufakis, vaderlijk bij de hand. 'Kom jongen, het speelkwartier is voorbij. Doe een das om, zeg tegen Yanis dat hij zijn hemd instopt. We gaan als grote mensen onderhandelen.'

Als het Varoufakis lukt rijke Grieken fatsoenlijk belasting te laten betalen, wordt het een deal.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden