Iedereen is Charlie, ook de profeet Mohammed

Ik begrijp dat u niet op nog meer kwesties zit te wachten in uw leven en al helemaal niet rond het thema Charlie, maar toch: ik begrijp de cartoon op de cover van de nieuwe Charlie Hebdo niet. Vroeger had dat me niets kunnen schelen, sterker nog, ik had nog nooit van dat hele tijdschrift gehoord, en toen mijn vriend vorige week woensdag zei dat er een aanslag op een Frans satirisch blad was gepleegd, zei ik: 'O, op Le Canard Enchaîné?' En dat was ook alleen maar omdat wij het vroeger op school bij Frans altijd over Le Canard Enchaîné hadden en dan vooral over de opruiende edities uit 1973.

Ah, vroeger... Those were the days. Toen was je alleen maar bang voor een atoombom, waarbij je tegelijkertijd stellig wist dat die toch niet zou worden afgeschoten.

Ik dwaal af. Even terug naar de beroemdste cartoon uit de wereldgeschiedenis, deze week op de cover van Charlie Hebdo. We zien de profeet Mohammed met een bedroefd gezicht en hij houdt een bordje in zijn handen met de woorden 'Je suis Charlie'. Dat vind ik nog wel begrijpelijk: iedereen houdt tegenwoordig zo'n bordje vast, zal de tekenaar bedoelen, iedereen is Charlie, en ook de profeet Mohammed sympathiseert in al zijn wijsheid - want híj is wél wijs - met de onterecht vermoorde redacteuren.

Maar erboven staat: 'Tout est pardonné' en dat betekent 'Alles is vergeven'.

Dat snap ik niet. Ik heb er al een hele dag over nagedacht en allerlei nieuwsberichten over die cartoon gelezen, maar die leggen hem niet uit.

Ten eerste: wie zegt hier 'alles is vergeven'? Is het de nieuwe redactie van Charlie Hebdo die aankondigt dat alles vergeven is? En waarom zouden zij de moordenaars in godsnaam vergeven? Uit hun mond kan deze uitspraak niet komen.

Is het de profeet Mohammed die alles vergeeft? En wie vergeeft hij dan wát? Vergeeft hij het de broers Kouachi dat ze die redacteuren hebben doodgeschoten? Dat lijkt me sterk, want Mohammed huilt en zegt dat hij Charlie is. Of vergeeft hij het de redacteuren dat zij in het verleden al die cartoons over hem hebben gemaakt? En waarom vergeeft hij het ze dan? Omdat ze dood zijn? Ik ken Mohammed niet, maar ik weet zeker dat, als hij al woedend was geweest op de Charlie-redacteuren, hij het ze niet door hun bloedige dood ineens zou vergeven.

De beste cartoon uit de tienduizend cartoons over Charlie Hebdo vond ik die van Peter van Straaten in deze krant. Een man kijkt schichtig van achter het gordijn naar buiten en zijn vrouw zegt: 'Stel je niet aan, zeg! Niemand weet dat je een cartoonist bent!'

Aan die gedachte moeten we ons vasthouden.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden