Iedereen is boos op elkaar

Gemma Venhuizen (18) is begonnen aan de studie Aardwetenschappen. 'Soms loopt het behoorlijk mis met mijn communicatie.'..

Gemma Venhuizen

Het lijkt wel of iedereen boos is op elkaar. Er vinden bomaanslagen en staatsgrepen plaats. Schrijvers zijn boos op hun uitgever, voetballers op journalisten en de Landelijke Studentenvakbond is boos op de Informatie Beheer Groep. De IB-groep eist namelijk van uitwonende studenten een bewijs dat zij echt op kamers wonen. Kunnen zij dit niet aantonen, dan wordt de studiefinanciering teruggebracht van 210 naar 70 euro per maand.

De studentenvakbond vindt dit belachelijk: veel studenten hebbeneen verhuurder die de huur zwart wil ontvangen. Studenten zijn geschrokken. 'Ik kan van die 210 euro al niet eens rondkomen!' Veel medestudenten hebben dan ook een bijbaantje. Wander werkt op Schiphol, Maarten bij een benzinestation, Devaja bij de Wereldwinkel. Zelf geef ik bijles.Laatst heb ik een nieuw bijbaantje gevonden. Deelnemen aan psychologisch onderzoek op de universiteit. Psychologiestudenten doen veel onderzoek en hebben daar proefpersonen voor nodig. Het betaalt goed, het is leuk en het enige wat je hoeft te doen is het beantwoorden van vragen op de computer.

Vorige week moest ik tijdens een onderzoek een situatie beschrijven waarin ik sociaal gedrag had getoond ten koste van mijzelf. Na lang nadenken typte ik in: 'Ik ben naar een vriendin met liefdesverdriet toegegaan terwijl ik eigenlijk voor mijn tentamen wilde leren.' Mijn antwoord werd naar een andere proefpersoon doorgestuurd, die moest zeggen of ik sociaal ben ingesteld. 'Volgens mij ben je zeer sociaal en sta je altijd voor anderen klaar', oordeelde de proefpersoon.

Ik was blij dat de ander zo'n positief beeld van me had. Maar ben ik wel zo sociaal? Soms loopt het behoorlijk mis met mijn communicatie. Ik maak dubbele afspraken waarvan ik de helft vergeet.

In die chaos probeer ik iedereen te vriend te houden, maar ben daardoor vaak niet mezelf. Kleine irritaties spreek ik pas uit als het grote problemen zijn geworden.

Ik heb ruzie met een vriendin, met wie ik al jarenlang bevriend ben. Ik voel me er al weken rot door. Terwijl ik naar Imagine van John Lennon luister, besluit ik vanavond bij haar langs te gaan. Want als we in kleine kring al niet goed communiceren, hoe kan er dan ooit wereldvrede komen?

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden