Iedereen is bang voor vrouw die banken gaat controleren

Haar hele carrière zag zij al toe op banken. Iets anders lijkt haar niet te boeien.

'Iedereen is bang voor haar', tekende de Franse krant Le Monde begin dit jaar op over Danièle Nouy, de nieuwe chef van het Europese bankentoezicht en daarmee voortaan een van de hoofdrolspelers op het Europese toneel. 'Bankiers houden zich koest voor haar, en dat is in deze tijden een goed teken', biechtte een andere ingewijde op over de 63-jarige Bretonse die al bijna veertig jaar bankentemmer van beroep is.


Woensdagavond droeg het bestuur van de Europese Centrale Bank haar voor als voorzitter van het centrale bankentoezicht. Ze versloeg daarmee zoals verwacht haar tegenkandidaat Jan Sijbrand, directeur toezicht bij De Nederlandsche Bank. Nederland had met Jeroen Dijsselbloem al de voorzitter van de eurogroep mogen leveren en bovendien drong het Europees Parlement aan op de benoeming van een vrouw.


Een van haar lijfspreuken is: 'Stel nooit uit tot morgen wat je vandaag kunt doen.' Maar Nouy kan pas in november 2014 beginnen aan haar baan als voorzitter van het nog op te richten Single Supervisory Mechanism, dat toezicht moet gaan houden op de 130 grootste banken in de eurozone.


Het Europees Parlement moet nog instemmen , maar dat lijkt een haalbare kaart. De voorzitter van de commissie Economie en Financiën, Sharon Bowles, kondigde eerder deze maand aan dat de europarlementariërs vrijwel zeker akkoord zullen gaan als de ECB een capabele vrouwelijke kandidaat zou voordragen. Eind vorig jaar keerde het parlement zich nog tegen de benoeming van Luxemburger Yves Mersch in de bestuursraad van de ECB omdat hij een man is. De ECB is een mannenfeestje, luidde toen de kritiek.


Nouy wijdde haar hele carrière aan het bankentoezicht. De moeder van twee kinderen begon in 1974 na studies rechten en politicologie aan haar eerste baan bij de Banque de France, de Franse centrale bank waar ook haar vader werkte. Ze klom gestaag op, voordat ze in 1996 overstapte naar het Basel Comité voor het Bankentoezicht, het invloedrijke internationale forum dat het toezicht op de bancaire sector poogt te verbeteren. In 2003 keerde ze terug bij de Banque de France. Als laatste was ze de baas van de Autorité de contr¿le prudentiel et de régulation, de Franse toezichthouder voor banken en verzekeraars.


Nouy heeft zich altijd hard gemaakt voor beter internationaal toezicht, om de mondiaal opererende bancaire sector in het gareel te kunnen houden.


Gevraagd naar wat haar carrière het meest heeft gemarkeerd, antwoordde ze drie jaar geleden in een interview in Les Échos niet de val van Lehman Brothers of de miljardenverliezen bij Société Générale door de beruchte handelaar Jér¿me Kerviel, maar de 'internationalisering van de wereld van het bankentoezicht'. 'Het internationale, dat is mijn tweede drug, na koffie.' Het eerste dat Nouy bij carrièrewisselingen uit de verhuisdoos haalt is haar koffiemachine.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden