Iedereen goochelt met batterijen

Vorig jaar werden in Nederland 360 miljoen batterijen verkocht. In hetzelfde jaar werden er ruim 130 miljoen ingeleverd voor recycling, en 20 miljoen weggegooid met het huisafval....

Volgens de Stichting Batterijen (Stibat), de club van batterijfabrikanten en importeurs die deze cijfers gisteren bekend heeft gemaakt, is het aantal batterijen in Nederlandse huishoudens vorig jaar dus met 210 miljoen toegenomen. Uitgaande van zeven miljoen huishoudens betekent dit dat er in elk huishouden in een jaar 30 batterijen bij zijn gekomen. Frans de Buck, woordvoerder van de Stibat, wil daarover niet speculeren. ‘Als je Nederlanders vraagt hoeveel batterijen ze in huis hebben, dan zeggen ze gemiddeld 28. Maar als ze daadwerkelijk gaan tellen, komen ze op gemiddeld 97 uit. En daarvan liggen er 18 leeg in lades, een totaal van 120 miljoen’, aldus De Buck.

Stibat zegt dat het goed gaat met de recycling. Volgens een ‘representatieve steekproef’ bij afvalwerker Essent in Wijster zijn in 2007 ‘maar 20 miljoen batterijen in Nederland weggegooid’ (waarvan 10 miljoen nieuwe batterijen hadden kunnen worden gemaakt).Vijf jaar geleden was dat nog 30 miljoen. ‘Dit betekent dat 86 procent van de afgedankte batterijen nu wordt gerecycled. Dat is een stijging van 4 procentpunt vergeleken met een jaar eerder’, stelt De Buck. Hiermee wordt bijna voldaan aan de norm van 90 procent die de Nederlandse overheid in haar beheersplan heeft gesteld.

Maar Recycling Netwerk, de organisatie van milieugroeperingen als Greenpeace, Milieudefensie en Natuur en Milieu, gelooft niet in dit succesverhaal. Zij denkt dat de cijfers over het aantal weggegooide batterijen niet deugen.

‘Wij betwijfelen sterk of de steekproef bij Essent wel representatief is’, aldus Robbert van Duin van Recycling Netwerk. De eigen cijfers van Stibat laten juist zien dat de laatste vier jaar feitelijk nog niet de helft van de verkochte batterijen is ingezameld. Hij stelt dat elk jaar juist meer in plaats van minder wegwerpbatterijen in het afval zitten, zeker zo’n vier miljoen batterijen per jaar meer. De Buck noemt dit een onjuiste suggestie. ‘Ik erken dat we als Stibat de massabalans niet rond krijgen. Maar er worden er zeker niet meer weggegooid.’

De batterijfabrikanten en importeurs zullen volgend jaar een Europese rekenmethode moeten hanteren over het aantal gerecyclede batterijen. Deze methode gaat uit van een percentage van de verkochte hoeveelheid: in 2012 moet minimaal 25 procent van de verkochte batterijen in elk EU-land worden ingezameld voor recycling, in 2016 45 procent. ‘Volgens die methode zitten we nu al op 37 procent’, aldus De Buck.

Van Duin vindt dat juist veel te laag en stelt dat Nederland bij andere landen achterloopt. Hij wil dat extra maatregelen worden genomen.

‘Inzameling van batterijen is dweilen met de kraan open zolang er niets wordt gedaan aan de sterk groeiende batterijenverkoop. Oplaadbare batterijen zijn een prachtige milieu-innovatie. Nog steeds is 90 procent van de batterijen niet oplaadbaar. Allerlei elektrische apparaten zouden standaard moeten worden verkocht met oplaadbare in plaats van wegwerpbatterijen. Dat is de enige mogelijkheid om de verkoop in te dammen.’

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden