Iedereen een eigen eiland

Bijna geen luxemarkt die niet te lijden heeft onder de recessie. Jachten, villa's, logotasjes, kunst, het gaat met allemaal minder....

Milou van Rossum

Eriz (58) is al twintig jaar de rechterhand van de Duitse Farhad Vladi (57), 's werelds bekendste eilandenmakelaar. Sinds hij in 1971 zijn Vladi Private Islands opzette, bemiddelde hij bij de koop en verkoop van bijna duizend eilanden. In zijn hoofdkantoor in Hamburg bewaart hij dossiers en kaarten van zo'n tienduizend privé-eilanden. Zodra het gerucht gaat dat er iets van de hand wordt gedaan, slaat hij, naar eigen zeggen 'met militaire precisie', toe. Het maximale aantal eilanden dat Vladi te koop heeft staan, ligt zo rond de 120. Jaarlijks worden er ongeveer dertig van verkocht; het kan wel twee tot vier jaar duren voor een koop rond is.

Zijn eerste eiland verkocht Vladi toen hij als econoom bij een bank werkte. In een krant had hij gelezen dat ergens in de Indische Oceaan een eiland verkocht was voor 2000 dollar; vanaf dat moment was hij vastbesloten zijn grote droom waar te maken. Maar toen hij na een lange bootreis aankwam, bleek het goedkoopste eiland 100.000 dollar te kosten. Weer thuis benaderde hij een bekende Duitse zakenman die het eiland ongezien kocht en hem 5 procent commissie betaalde. Vanaf dat moment was hij fulltime eilandenmakelaar.

Het duurde echter tot de jaren tachtig voor zijn zaak echt booming werd. Door goedkopere vluchten, satelliettelefoons, winden zonne-energie en betere prefab woningen werd het in dat decennium een stuk aantrekkelijker een eiland aan te schaffen. De prijzen zijn sindsdien enorm gestegen.

De klanten van Vladi zijn meestal erg rijk; hij regelde eilanden voor Claudia Schiffer, Tony Curtis, een familielid van de sjah van Iran (dat betreffende eiland bleek later nog een handig toevluchtsoord), Diana Ross, Ted Turner. Een Zwitserse kippenvleestycoon kocht twaalf eilanden bij hem. Op het moment heeft Vladi een eiland in aanbieding in de Seychellen van 750.000 vierkante meter voor 4,3 miljoen euro. Een ander eiland in de Bermuda's, twintig keer zo klein, maar volledig bebouwd en gecultiveerd moet 22 miljoen euro opbrengen. Maar voor wie af kan stappen van het 'wit zand onder een hangende palmboomcliché' (Eriz) kan het voor veel minder. Zoals Vladi en zijn medewerkers graag mogen zeggen: als je je een auto kunt veroorloven, kun je je ook een eiland permitteren. In Canada vanwege de geringe bevolking en het grote aantal privé-eilanden een van de meest betaalbare gebieden heb je voor 25.000 dollar al een bescheiden eiland. Voor iets meer dan het dubbele al een heel behoorlijke, van ruim 70.000 vierkante meter.

Maar die bedragen zijn lichtelijk verneukeratief. Voor een huis, water en elektriciteit ben je zo 100.000 euro kwijt, je hebt een boot nodig, en soms zelfs een vliegtuig, voedsel en brandstof moet van elders komen en op grotere eilanden is personeel noodzakelijk. Niet verwonderlijk dat een hoop eilandbezitters de voorzieningen nooit van de grond krijgen. Als ze een paar jaar hebben kunnen vertellen dat ze eigenaar zijn van een eiland volgens Eriz ook een niet onbelangrijke reden voor aanschaf verkopen ze het weer.

Een weinig voorkomende, maar serieuze complicatie kan de eventuele bevolking zijn. De arbeiders van de kokosnotenplantage op een tropisch eiland konden moeiteloos worden ingezet bij de bouw van een resort, maar de eigenaar van een Schots eiland kwam zwaar in de problemen. Niet door de boeren die op zijn eiland woonden, maar door de groep hippies die zich er tien jaar daarvoor gevestigd had. Die waren zo verbolgen over de plannen die hij had, dat ze zijn auto in brand staken. Uiteindelijk wisten ze met een wereldwijde actie zoveel geld op te halen, dat ze het eiland konden overnemen. 'En nu', grinnikt Eriz, 'hebben ze opeens te maken met de dagelijkse problemen van een land eigenaar.'

Voor wie een eiland wil kopen heeft Farhad Vladi, inmiddels zelf eigenaar van twee eilanden, op zijn website een uitgebreide handleiding gemaakt. Stap één: huur er eerst een op proef. Vladi verhuurt ze van 75 dollar ('Robinson-eiland') tot 7500 dollar per nacht.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden