Iedereen doet mee bij leerling/juf Vicky

'Ik zit zelf ook nog op school', verweert Vicky Schouten zich als 26 brugklassers haar uitlachen omdat haar tong over de s-klanken van price strategy struikelt....

Voor de klas lijkt Vicky een paar jaar ouder dan ze is. Ze geeft leerlingen de beurt alsof ze nooit anders heeft gedaan, ook als ze hun namen niet kent: 'jij daar met die mooie roze hoofdband'. Als de klas luidruchtig wordt, reageert ze beheerst: 'Luister even mee, want straks moeten jullie die oefening maken.'

Het Revius Lyceum staat net buiten Doorn, tussen de bossen van de Utrechtse Heuvelrug. Vanwege de regen staat er in de eerste pauze bijna geen leerling buiten. Alleen enkele jonge rokers zijn gedwongen in de natuur van hun sigaret te genieten. De rest van de 1275 vmbo-, havo- en vwo-scholieren pauzeert binnen.

Het Revius is een christelijke school in de provincie. Hier zijn geen grote groepen leerlingen met een taalachterstand. En van agressie van kinderen of ouders tegen docenten is ook geen sprake. Zijn school heeft dan ook geen gebrek aan personeel, zegt rector Joost Kentson.

Het project is bedoeld om het de docenten iets gemakkelijker te maken, maar vooral om jonge mensen enthousiast te maken voor het onderwijs.

De tien scholieren die meedoen zijn tussen de 15 en 18 jaar oud en zitten in 5 havo en 5 en 6 vwo. Ze zullen vooral worden ingezet voor het nakijken van proefwerken en het geven van huiswerkbegeleiding.

Leerlingen komen alleen voor de klas bij incidentele lesuitval. En alleen bij brugklassers. Kentson: 'Als een docent plotseling een dagje ziek is, kunnen we geen bevoegde invaldocenten regelen. Dan zet ik liever een oudere leerling voor de klas, dan dat ik zo'n klas wegstuur.'

Vicky Schouten staat vandaag voor het eerst voor de klas. Om de leerling-assistenten voor te bereiden heeft de groep een tweedaagse cursus gehad van de docenten-opleiding van de Hogeschool Utrecht. Maar het echte gevoel voor het vak heeft ze thuis opgedaan. 'Mijn ouders geven allebei les op een vmbo. Ik ben vaak voor de lol meegeweest om te kijken hoe ze dat doen. En thuis wordt bijna alles besproken.' Het heeft de 17-jarige geïnspireerd. Ze gaat na haar eindexamen dit jaar naar de lerarenopleiding.

Voorlopig is het lesgeven een bijbaantje, al heeft ze er wel voor moeten solliciteren. Er waren vijftig kandidaten voor de tien plekken die het Revius te vergeven had. Maar nu is ze tot het einde van het schooljaar verzekerd van zo'n vier uur werk per week, voor 4,96 euro bruto per uur, en dat is 1,83 meer dan het minimumloon.

Vicky begint haar Engelse les ontspannen. Omdat hoofdstuk vier over school gaat, maakt ze in het Nederlands een praatje over school. 'Ben je ook op de klassenavond geweest?' 'Moet je dat niet in het Engels doen?', vragen de brugklassers zich af. 'Er is me gezegd dat ik niet alles in het Engels hoefde te doen', zegt Vicky. Belangrijk bij het lesgeven vindt ze dat iedereen meedoet. Handig regelt ze dat kinderen die afgeleid zijn of druk doen een beurt krijgen.

De scholiere komt ongeschonden door haar eerste uur als docente. Als de les vordert, wordt de groep wel wat luidruchtiger, maar een hartgrondig 'Hé, doe even rustig, ik probeer wat uit te leggen', maakt daar snel een einde aan. Iedereen is braaf oefeningen aan het maken als de bel gaat en de leerboeken, etuis en O'Neill- en Pop-agenda's weer in de rugzakken verdwijnen.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden