Iedereen aait de wastafel van esdoornhout

Een multidouche met vier sproeikoppen, voor een 'totale weldadige omarming', een bubbelbad met afstandsbediening in de vorm van een steen, handdoekhaakjes in goud, zilver of kristal, douchecabines met instelbare hydro-massage voor voet of rug en een stoombad met verstelbare hoofddouche en ultraviolet licht....

ELLEN VAN DEN BOOMGAARD

Voor wie net een huis heeft gekocht met een volledig uit de tijd zijnde, afgedankte mosgroene badderruimte, is een hal vol badkamers zonder meer een walhalla.

Dit weekend bezochten bijna 28 duizend mensen de eerste Nationale Badkamer Manifestatie in de Jaarbeurs te Utrecht. Een kleine elfduizend vierkante meter vol met badkamermeubelen in iedere denkbare kleur of materiaal. Met tegels, kranen, design-radiatoren, douchebakken, spiegels, verlichting, toiletzittingen, verwarming, douchewanden, bidets en toiletten.

Er zijn geëmailleerde gietijzeren baden op pootjes of baden volledig uitgevoerd in koper met kranen en aanvoerbuizen van brons. De laatste luistert naar de naam 'Centenaire' en blijkt voor een slordige 61 duizend gulden thuis bezorgd te kunnen worden.

Trekpleister is ook de wastafel Gabbiano: een fraai vormgegeven bak van Canadees esdoornhout. 'Iedereen aait hem of zit eraan, of hij hem nou mooi of lelijk vindt', aldus een verkoopster. Het meubel is niet bedoeld om een wasje in de week te zetten, legt zij uit, maar zonder meer geschikt om de handen te wassen of de tanden te poetsen. Dat alles voor een bedrag van vierduizend gulden, maar zonder bijbehorende spiegel: die kost nog een extra zeventienhonderd gulden.

Een zeer exclusieve, handbeschilderde wc-pot staat veilig opgesteld in een vitrine. Je moet er niet aan denken wat er gebeurt als je er per ongeluk tegenaan zou plassen. Niemand kan vertellen wat dat potje moet kosten. Belangstellenden kunnen hun visitekaartje in de vitrine gooien voor meer informatie.

Bij de blauwgemarmerde, ietwat ordinair uitziende 'Jij special pool' blijft menig bezoeker steken. Het betreft een whirlpool geschikt voor acht personen en even zo veel jet-streams (massage-stralen). Op de rand van het bad staan de flessen champagne al klaar. Het ding komt in omvang overeen met de maat van een middelgrote badkamer en staat voor ruim twintigduizend gulden thuis. Voor nog eens zeshonderd gulden extra wordt er een ozon-reinigingsapparaat (voor desinfectie) bijgeleverd.

Heus niet alleen particuliere clubs schaffen de pool aan, verzekert de verkoper. 'Ook bij mensen met kleine kinderen slaat-ie aan.'

Beursmanager Marion van der Deure noemt de manifestatie een groot succes. 'Zaterdag om elf uur, een uur nadat de beurs was geopend, moest mijn secretaresse zelfs bijspringen bij het verkopen van de toegangskaarten en moesten de persvoorlichters helpen bij het weghangen van de jassen.' Het liep zo storm dat rond één uur bijna alle catalogi op waren, aldus Van der Deure.

Na tweeëneenhalf uur rondsjouwen op de beurs met een ontwrichte schouder van de kilo's foldermateriaal, gaan de 'relaxerende' bubbelbaden er steeds aanlokkelijker uitzien. De prijs van de 'J-Dream TT Corner', lijkt opeens zo hoog niet meer. Wat is tenslotte vijftienduizend gulden voor een futuristisch uitziende glazen cabine voorzien van 'comfortabel zitje', douche, waterval, turbomassage, stoombad en spiegels over de gehele lengte?

Die aftandse badkamer in het nieuwe huis wordt hoe dan ook vervangen. Maar waar laten we die whirlpool, de stoomcabine met massage-installatie en de sauna? Misschien moeten de woonkeuken en de badkamer maar omgewisseld worden.

En zou de hypotheek wellicht nog wat omhoog kunnen?

Ellen van den Boomgaard

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden