Iedere vijf minuten sterft een christen vanwege zijn geloof

Oeverloos geleuter is vele malen beter dan het kapotmaken van christenen.

Amanda Kluveld

De socioloog Massimo Introvigne van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa baarde onlangs opzien door, tijdens een interreligieuze conferentie in Hongarije, te stellen dat er iedere vijf minuten een christen sterft vanwege zijn geloof.

Op de website van het Center for Studies on New Religions (CESNUR), waar hij directeur van is, legt Introvigne uit hoe hij tot die bewering is gekomen en op welke bronnen hij zich heeft gebaseerd. Bij een nog conservatievere berekening gaat het om 1 christen die vanwege zijn geloof sterft per iedere vijf en een halve minuut, rekent Introvigne ons voor.

Christenen die sterven als gevolg van burgeroorlogen of oorlogen tussen staten, worden in beide berekeningen overigens niet meegeteld.

Sulawesi
Bij zijn artikel heeft Introvigne een foto geplaatst. Te zien zijn de ontzielde lichamen van twee van de drie Indonesische christenmeisjes die in 2005 zijn onthoofd op Sulawesi. De moorden kwamen na jaren van geweld tegen christenen dat aan het afnemen was en langzaam maar zeker weer oplaaide.

In 2005 liepen drie tienermeisjes naar hun christelijke school. Ze werden aangevallen door zes mannen met machetes. De hoofden van de meisjes werden afgehakt. Een hoofd werd achtergelaten bij een kerk. De lichamen van de andere meisjes werden naar het dorp waar de meisjes vandaan kwamen gebracht, met een briefje erbij dat er nog honderd hoofden zouden volgen.

Omdat de meisjes een vriendinnetje bij zich hadden, die de aanslag overleefde, konden de daders worden geïdentificeerd. De mannen werden opgepakt en veroordeeld tot gevangenisstraffen variërend van 14 tot 20 jaar.

Moslimliefdadigheid
De hoofddader, tevens leider van de regionale afdeling van de terroristische organisatie Jemaah Islamiyah, gaf te kennen dat hij de gevangenisstraf geen probleem vond. Dat hoorde nu eenmaal bij de strijd. Tijdens de rechtszaak werd duidelijk dat de daders de onthoofding van de meisjes beschouwden als een goed begin van het einde van de ramadan. De hoofddader kwalificeerde het zelfs als een daad van moslimliefdadigheid.

Introvigne verontschuldigt zich voor de schokkende foto maar hij heeft deze natuurlijk wel geplaatst met de intentie om mensen te raken. Hij wil aandacht voor het wereldwijde probleem van christenvervolging en vindt dat interreligieuze dialoog tot resultaat moet hebben dat er concrete actie tegen wordt ondernomen. Voor hem zijn een paar mooie conferenties waar interreligieuze dialoog centraal staat niet voldoende, al zijn die wel informatief.

Christelijke vluchtelingen
Zo stelde een bij de conferentie in Hongarije aanwezige Egyptische diplomaat dat Europa zich moet voorbereiden op een grote stroom christelijke vluchtelingen. Een vertegenwoordiger van de Russisch-Orthodoxe kerk wees erop dat in de afgelopen decennia minstens 1 miljoen kinderen zijn gestorven als gevolg van christenvervolging.

Het is begrijpelijk dat Introvigne aandacht vraagt voor christenvervolging binnen de interreligieuze dialoog en min of meer het nut van zo’n dialoog koppelt aan het zoeken en vinden van een oplossing voor dit doorgaans genegeerde probleem. Wat binnen het kader van de interreligieuze dialoog waarschijnlijk niet aan de orde zal komen, is de dood van christenen die vervolgd wordt door de ‘seculiere religie’ van het communisme zoals in China en Noord-Korea.

Communisme
In de toptien van landen waar christenen het ergst vervolgd worden, staan voornamelijk maar niet uitsluitend landen met een islamitische meerderheid, maar bovenaan de lijst staat Noord-Korea. Daar worden christenen het ergst vervolgd. Volgens een conservatieve schatting zitten in dat land 50 duizend christenen in gevangenkampen. De rapporten over de omstandigheden van deze mensen zijn ronduit gruwelijk. Christenen in Noord-Korea worden gemarteld en vernietigd.

Wie opkomt voor vervolgde christenen in islamitische landen krijgt al snel het verwijt geen oog te hebben voor christenvervolging door communistische regimes. Dat is interessant genoeg altijd een verwijt van mensen die geen enkele aandacht hebben voor vervolgde christenen, of dat nu in communistische landen of in islamitische landen gebeurt.

Potsierlijk
Het verwijt is in die context bezien dan ook wat potsierlijk. Vooral als het gecombineerd wordt met het verwijt dat door mensen die christenvervolging op de agenda proberen te zetten te weinig aandacht wordt besteed aan de vervolging van islamitische minderheden door een islamitische meerderheid. Alsof met de constatering dat binnen de islam ook moslims vanwege hun geloof met vervolging worden geconfronteerd, de christenvervolging wat minder ernstig wordt.

Er gaan mensen dood vanwege hun geloof in Jezus Christus. Die dood ziet er soms zo uit als op de foto die Introvigne bij zijn artikel publiceerde. Schoolmeisjes van wie de keel is doorgesneden. Wie denkt dit alles te kunnen neutraliseren door de aandacht van deze kwestie af te leiden is met iets bezig wat ik niet kan en wens te volgen.

Wat je er ook bijhaalt of wat je ook verzint, feit blijft dat het merendeel van de mensen die vanwege hun geloof vervolgd worden christen is. Iedere vijf minuten sterft er een christen vanwege zijn geloof. Een beetje van de energie die gaat zitten in het verwijten maken aan het adres van mensen die deze wantoestand onder de aandacht brengen, mag ook best besteed worden aan het nadenken over een oplossing of daar voor bidden. Daar hoeft niemand zich te goed voor te voelen.

Geleuter
Ik begreep laatst dat iemand mij verweet dat mijn aandacht voor christenvervolging vanuit een misplaatst superiorisme geschiedde. Dat zou best kunnen. Ik kan oneindig veel dingen bedenken die ik superieur vind aan de daad van het onthoofden van christenmeisjes bij wijze van trofee voor de ramadan.

Inderdaad vind ik samen psalmen zingen superieur aan moord of, voor mensen met een andere smaak, ik vind discodansen terwijl je onder de piercings zit of een zielig programma als De wereld draait door kijken terwijl je jezelf volpropt met chips ook oneindig beter dan het afslachten van kinderen. Ik vind zelfs oeverloos geleuter over mijn intenties als ik over christenvervolging schrijf nog vele malen beter dan het kapotmaken van christenen.

Wat dit betreft is het verwijt van superiorisme dus terecht maar het zegt mij niet zoveel. Het is slechts bedoeld om af te leiden van dat wat ik te zeggen heb en zich als volgt laat samenvatten:

Ik wil niet dat jonge meisjes het hoofd wordt afgehakt omdat ze christen zijn. Ik wil niet dat een moeder van vijf kinderen ter dood wordt veroordeeld wegens blasfemie. Ik wil niet dat een zeventienjarig meisje in Somalië door haar eigen vader en moeder wordt gemarteld en vermoord omdat zij zich tot het christendom heeft bekeerd. Wie mij verwijt dat ik dit alles aan de orde stel, wie mijn toon niet goed vindt of het feit dat ik ook de islam in verband met christenvervolging noem, is dat vast allemaal met mij eens.

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden