Iedere Nederlander weet: lamp aan, tent dicht

De ingezonden brieven van dinsdag 12 juli.

Geblesseerde Ronaldo wordt ook nog eens aangevallen door een mot. Beeld ITV

Brief van de dag

De finale van het EK was een interessante gebeurtenis. Het voetbal interesseerde mij niet zo veel, maar de motten die overal rondfladderden des te meer. Er verschenen veel foto's op Twitter en een bevriend bioloog kon mij vertellen dat het de veel voorkomende Gamma-uil (Autographa gamma) betrof. Dit is een trekvlinder en de insectengids leert dat de rupsen plagen kunnen vormen. Dat ze in zulke enorme aantallen op het veld aanwezig waren, kwam doordat ze 's nachts in het Stade de France de stadionlampen hadden laten branden. Door jarenlange ervaring met Franse campings weet iedere Nederlander: lamp aan, tent dicht.

Sjors Koppes, Amsterdam

Leve de eigenzinnige Britten

Eindelijk! Het heeft drie weken geduurd, maar daar was het dan: een positiever stuk over de Brexit. In een heldere en zakelijke uiteenzetting maakt Hans Wansink (O&D, 9 juli) duidelijk waarop de keuze voor een Brexit is gestoeld en wat de positieve gevolgen (kunnen) zijn voor de Britten en de EU.

Het stof is neergedaald en de apocalyptische rampspoed is uitgebleven. Wansink maakt duidelijk dat de Britten die voor de Brexit hebben gestemd dat niet met minder verstand of meer emotie hebben gedaan dan zij die tegen hebben gestemd. Zo wordt het toch anders dan de meeste 'experts' ons hebben doen geloven tot nu toe. Het maakt ook duidelijk dat verstandig zijn geen alleenrecht is van hoogopgeleiden.

Ik dank de Britten voor hun keuze. Nu is de EU aan zet. Vanuit Brussel moet de verandering komen. Gebeurt dat niet dan zullen de toekomstige geschiedenisboeken ons leren dat de leegloop van de EU begonnen is met die eigenzinnige Britten. Bevrijden ze ons wellicht voor een tweede keer binnen een eeuw!

Maarten van Gulik, Rotterdam, anglofiel en historicus

Die Gedanken sind frei

Een mooi verhaal over de laatste krakers in Berlijn (Ten eerste, 11 juli). Maar ik kan het niet met u eens zijn wat betreft het lied Die Gedanken sind frei. Ik heb een oud Duits schoolboekje met liedjes, waarin ook Die Gedanken sind frei staat. Daarbij wordt vermeld dat de schrijver onbekend is, en dat het rond 1800 geschreven is. Sophie Scholl is geboren in 1921, zat in het verzet tegen de nazi's en is in 1943 geëxecuteerd. Dat het een protestlied in de DDR was, lijkt me zeer waarschijnlijk, maar het lijkt mij zeer onwaarschijnlijk dat Sophie het heeft geschreven.

Georges van Luijk, Wijk aan Zee

Lang haar

Op Arno Kantelbergs lofzang op lang haar (Magazine, 9 juli) valt wat af te dingen, zeker als hij verwijst naar de Bijbel. Om dat te weten, hoef je niet eens bijbelvast te zijn, want W.F. Hermans heeft in zijn verhaal 'Lotti Fuehrscheim' de oudtestamentische figuur Absalom onvergetelijk gemaakt. Absalom bleef met zijn te lange manen hangen aan een eik, waardoor hij een gemakkelijke prooi werd voor Joab. Had Absalom maar naar de kapsalon moeten gaan.

Arend Verhagen

Slagvaardige EU

Haye Hazenberg komt met zes voorstellen om de EU 'ultra wendbaar' te maken (O&D, 11 juli). Hij heeft ze gehaald uit het programma van de Duitse politicoloog Frits Scharpf. Ze worden gepresenteerd als een noodzakelijke hervorming die 'lidstaten weer grip moet geven op een Unie die hen uiteenrukt'.

Als je de voorstellen op hun praktische consequenties doordenkt, dan hoef je geen topexpert te zijn om in te zien dat dit cafetariamodel, waarin ieder alleen de kersen kan pikken die hem aanstaan, nooit kan werken. Een Europa van verschillende snelheden, met 'snelle wetgeving' die het ene land wel en het andere niet bindt, afhankelijk van het onderwerp!? Alsof je een olietanker wilt besturen met dezelfde techniek als een zeilboot.

Natuurlijk moet de EU drastisch worden hervormd (het liefst veel minder taken, die met veel meer kracht kunnen worden uitgevoerd), maar de voorstellen van Hazenberg zijn politiek en uitvoeringstechnisch niet realistisch. En geven de waan van de dag en het populisme nog meer greep op besluitvormingsprocessen. De EU ultra-wendbaar? Echt onzin. Selectief en slagvaardig lijkt me pragmatischer.

Jan Vos, Groningen

Observatiemachtiging

Minister Schippers wil een nieuwe maatregel invoeren in de ggz om gedwongen opname mogelijk te maken. Het gaat om een maatregel ter observatie. Deze 'observatiemachtiging' werd ook in 2005 ingevoerd, maar zij bleek niet te werken en verdween weer. Nu komt, na een aantal incidenten, dit voorstel opnieuw op tafel. Oude wijn in niet eens zo heel nieuwe zakken.

Wat uit deze incidenten ook en vooral valt te leren, is dat een betere toepassing van de bestaande wetgeving waarschijnlijk voldoende is om de beoogde doelen te behalen.

Marit Theulen, Breukelen, psychiater

Afzijdige VS

Volgens Mark Landler heeft Obama zich te lang afzijdig gehouden van de oorlog in Syrië (V, 8 juli). Als hij daarmee bedoelt dat de VS Turkije hadden moeten beletten om de tegenstanders van Assad te steunen, dan heeft hij gelijk, maar ik vermoed dat hij Obama iets anders - niet-ingrijpen door de VS - verwijt. Staten moeten zich echter onthouden van ingrijpen in burgeroorlogen elders, behoudens mandaat van de VN. Libië heeft geleerd dat overschrijding van het mandaat van de VN - de moord op Kadhafi die Clinton niet heeft tegengehouden - tot chaos leidt. De VN, dus inclusief de VS, hebben gelukkig wél bereikt dat de gifgasvoorraad van Assad is vernietigd.

G. den Dulk, Wassenaar

Tuinopname

In Sir Edmund van 2 juli laat luidsprekerproducent Leo de Klerk interviewer Bard van de Weijer de legendarische tuinopname horen van Onno Scholtze. Die werd niet in 1963 maar drie jaar later, in juli 1966, gemaakt. Een en ander vond plaats in onze tuin in Laren (NH). Ik stond er bij met op mijn arm onze jongste dochter Jessica, geboren in september 1965. Haar stem moet ook op deze opname zijn te horen, al werd dat niet vermeld. Onno nam dit 'geluidsbeeld' op met twee Sennheiser microfoons en een draagbare Uher-recorder.

Marij van Donkelaar, Almere

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden