Iedere Irakees heeft een idee over wapens Saddam

Terwijl de media in de rest van de wereld zich druk maken over de massavernietigingwapens in Irak - of liever gezegd het ontbreken daarvan - maakt de Iraakse pers af en toe melding van de plannen die Saddam Hussein koesterde om méér wapens te produceren...

'Geheime documenten over Saddams laatste bewapeningsplannen', kopt het weekblad Habez Bouz. Naast een artikel op de voorpagina staan documenten op presidentieel briefpapier. Daaruit moet blijken dat Saddam in 1998 zijn goedkeuring heeft gehecht aan een plan met een prijskaartje van twee biljoen dollar om in 2003 te beginnen met het ontwerpen en bouwen van een nieuwe tank die Saddam el Assad zou worden gedoopt: Saddam de Leeuw. 'Voor welke oorlog maakte Saddam plannen en hoeveel Irakezen zouden in armoede worden gedompeld door deze geldverspilling?', schrijft het blad.

De krant Al Yawm el Akhar beweerde onlangs op zijn voorpagina dat leden van de Iraakse inlichtingen- en veiligheidsdiensten nog steeds druk bezig zijn onderdelen van verboden wapens en apparatuur het land uit te smokkelen.

Hoe betrouwbaar dit soort verhalen zijn is moeilijk te zeggen. Maar de meeste Irakezen lijken er niet aan te twijfelen dat hun president zijn geloof in de macht van wapens nooit heeft verloren.

'Wat kunnen ons die massavernietigingswapens schelen, hij had andere wapens genoeg', zegt krantenverkoper Sasser el Saadawi. 'Ik weet niet was Bush en Blair allemaal zeggen, maar ik weet wel dat Saddam weg is en dat is prima, want het was een rotzak.'

Ook de schrijver Mohammed Khaled denkt dat er geen verboden wapens meer zijn. Maar volgens hem heeft Saddam nog alles wat hij nodig heeft om nieuwe te maken. 'Als de inspecties waren gestaakt, zou hij zo een nieuwe voorraad hebben aangelegd.'

Volgens Khaled probeerde Saddam de inspecties zo lang mogelijk te rekken, want als de inspecties tot een bevredigend einde werden gebracht en de sancties werden opgeheven zou zijn ijzeren greep op Irak in gevaar komen.

Maar Saad Jawad, hoogleraar politieke wetenschappen aan de Universiteit van Bagdad, heeft een andere verklaring. 'Hij wilde niet dat Iraakse wapendeskundigen door de VN-inspecteurs werden ondervraagd omdat hij bang was dat ze verhalen over massavernietigingswapens zouden verzinnen om politiek asiel te krijgen in het Westen. Er waren deskundigen gedeserteerd die alle mogelijke praatjes verkochten, die gehoor vonden bij de Amerikanen.'

Volgens Jawad had Saddam al tijdens de eerste ronde van VN-inspecties in de gaten dat hij te scherp in de gaten werd gehouden om zijn massavernietigingswapens te kunnen behouden of gebruiken. 'Tot voor een paar jaar dacht ik zelf ook dat er zulke wapens waren. Maar toen vertelde mijn goede vriend Amer el Sa'adi me dat er al sinds 1995 niets meer was', zegt Jawad, doelend op de man die verantwoordelijk was voor de militaire industrie.

Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden