Ieder voor zich in een schuifpuzzel

Dans


Home Again


De bewegingstaal van choreograaf Serussi Sahar fascineert.

Tilburg - Ze dragen alle drie een speelse knot - blond, bruin en zwart - en hetzelfde mouwloze mini-jurkje-met-col. Ze hebben die typische, instrumentele, blik van een fotomodel: dubbelhartig trots, we zijn er wel, maar ook weer niet. En ze steken af en toe, bijna verontschuldigend, een hand op, alsof ze zeggen willen: ja, ik ben het die hier deze vreemde passen uitvoert, maar ik verschuil mij er graag achter.


En dan gaan ze weer rustig verder met hun hindehuppeltjes, yogaposes, balletposities, kniebuigingen en gekke bekken. Allemaal ritmisch en muzikaal, maar nergens melodisch, logisch of betekenisgevend. Een reeks passen als letters van een niet bestaand alfabet. En dat tegen een schurende, krakende, piepende en echoënde soundscape van Richard van Kruysdijk.


De jonge Israëlische choreograaf Itamar Serussi Sahar presenteert voor het eerst bij Station Zuid een dansavond met alleen eigen werk. Sinds een jaar is hij huischoreograaf bij dit danshuis in Tilburg en werkt hij gestaag aan zijn bewegingstaal. Die heeft een fascinerende originaliteit. De drie danseressen openen zijn tripple billHome Again. In het tweede deel krijgen ze gezelschap van twee sterke jongens, de een kaal, de ander met bakkebaarden, waarbij meer kortstondige confrontaties ontstaan, soms in slow motion, soms staccato als robots. Maar het blijft ieder voor zich in een dansante schuifpuzzel.


Aan het slot keren Genevieve Osborne-Horvath en Milena Twiehaus terug voor een oogstrelend, precies uitgevoerd duet. Vooral Osborne-Horvath heeft de perfecte blik - in- en extrovert - en fraseert haar ledematen exact en organisch. Een optreden dat een nominatie waardig is voor een Zwaan.


Jammer is wel dat Serussi Sahar te weinig kader biedt aan zijn opvallende motoriek. De drie stukken zijn ongelukkig aan elkaar gelast. De geluidsband tikt en schuurt door, zodat de suggestie ontstaat dat Home Again een eenheid zou zijn. Ook het Zevende Dans-gedicht bij aanvang op de achterwand roept een inhoudelijke belofte op die niet wordt waargemaakt. Maar fascinerend blijft het.


Home Again door Station Zuid. Choreografie: Itamar Serussi Sahar. 25 januari, De NWE Vorst. Vandaag in Theater LUX, Nijmegen en 22/2 in Theater a/d Parade, Den Bosch.


Meer over

Wilt u belangrijke informatie delen met de Volkskrant?

Tip hier onze journalisten


Op alle verhalen van de Volkskrant rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright @volkskrant.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden